Д-р Константинов: Здравната система се бори, обществото се проваля! Епохална глупост е, че преболедувалите не трябва да се ваксинират!

България отблизо

Нашата здравна система, за лошата конструкция, която има, се справи доста прилично. Много сериозни здравни системи и държави показват как хора умират по домовете и по линейките. На ниво общество, системата ни е тотален провал. Ние периодически се съревноваваме със съседните ни страни или с банановите републики по смъртност. Като общество ние не се справихме.

Това заяви д-р Стефан Константинов в студиото на сутрешния блок на БНТ.

По думите му, когато положението е било най-благоприятно гражданите са били най-стриктни в спазването на мерките, а когато е най-притеснително определени групи действат нерационално.

„Ние имахме възможност да се подготвим и не го направихме. Провалът е на обществото, а не на здравната система“, категоричен беше той.

Като особени моменти посочи това, че сме в изборна година, а партиите използват здравната тема за партийни цели: „Каквито и мерки да започнеш, можеш да бъдеш атакуван политически“.

Според него освен политически е имало и медийни грешки, защото до ефир са допускани хора, представители на малцинствено мнение в медицината. Д-р Константинов беше категоричен, че директорът на „Пирогов“ е казал „епохална глупост в ефир“ като е заявил, че преболедувалите няма причина да се ваксинират.

„Онкоболните категорично подлежат на ваксинация“, обясни той. Проблемът при тези пациенти не е дали трябва да се ваксинират, а дали ваксината ще успее да съдейства за изработването на имунитет.

Пациенти, които преди няколко години са прекарали онкологично заболяване, не бива да се броят за онкоболни, каза д-р Константинов. Той призова за ваксинация и носене на маски.

Tagged

1 thought on “Д-р Константинов: Здравната система се бори, обществото се проваля! Епохална глупост е, че преболедувалите не трябва да се ваксинират!

  1. Умнико , защо след като не се знае дали ваксината при онкоболните ще сработи и изгради имунитет, ТРЯБВА да ги ваксинирате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *