Ексклузивно! Спецпрокуратурата призна: Получихме 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт“

България отблизо

В Специализираната прокуратура са получени 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт”. Това е станало, след като обвинението е изпратило две европейски заповеди за разследване на Европейското бюро на България в Евроджъст, което е сезирало испанското. Това обяви на брифинг  говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. 

„Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на Европейското бюро на България в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското. Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване”, добави той.

Кръстев обясни, че в европейските заповеди за разследване са поставени много въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. „Изискват се разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за предмета на наказателното производство”, уточни още той.

Коментар от говорителя дойде и за разпространената информация от вътрешния министър Бойко Рашков, че в МВР е получена информация от испанските власти по „Барселонагейт”. Кръстев обяви, че наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени от МВР от испанските власти.

„Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР. Същевременно, наблюдаващият прокурор е поискал и информация от ДАНС във връзка с разпространена от тях информация, че са получили също информация от испанските власти”, добави той.

„Днес постъпиха материали от ДАНС, които са на английски език. За съжаление, в тях не е посочен кой е издателят на тези документи, кой е съставителят. Прави впечатление, че документът е на английски език, а не на испански. Ние сме постановили извършване на превод, за да се запознаем с изложената информация”, каза още Кръстев.

Документите от ДАНС говорителят уточни, че са 26 страници. „Има снимки и текст. Снимките са от медийни публикации в България и в Кралство Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал допълнителна информация от ДАНС, за да установим кой и на какво законово основание е поискал тази информация и от кого е получена тя в България. Защото в докладът, който сме получили в Специализираната прокуратура, няма никакви знаци, че изхожда от институции в Кралство Испания и няма автор на този доклад. На последната страница няма подпис или печат”, заяви той.

От брифинга стана ясно още, че са разпитани всички свидетели, които се споменават по досъдебното производство. „Бойко Борисов е разпитан в качеството му на свидетел”, допълни Кръстев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *