Експерт обясни може ли Украйна да продължи да воюва

Свят

Ситуацията в зоната на „специалната военна операция“ може сериозно да се промени в полза на Руската федерация до декември тази година. 

 

Тази прогноза направи бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън, цитиран от чуждестранни агенции. Според него до началото на зимата Украйна няма да може да воюва поради големите загуби.

„Мисля, че след декември всичко ще се промени, защото Украйна не може да продължи тази военна операция със загубите в жива сила и техника, които има. Зеленски използва думата „инициатива“. Не мисля, че разбирате какво означава тази дума. Той казва дума, която не означава реалност, тя не е реална“, казва  Лари Джонсън.

Той отбелязва, че прогнозата му се основава на анализ на текущата ситуация с контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. Украинските военни не успяха дори да преодолеят първата линия на окопите на руската армия.

„Те претърпяха огромни загуби, не просто значителни, а огромни загуби. Причината офанзивата да не напредва е, че Украйна не разполага с мобилни системи за противовъздушна отбрана, мобилна артилерия и бойни самолети, които да могат да се издигнат и да представляват реална заплаха за руските окопни сили“, казва бившият анализатор на ЦРУ.

Добавяме, че Лари Джонсън не е сам в мнението си. Само президентът Володимир Зеленски сега не говори за тежките загуби на украинската армия. Той прави всичко възможно да убеди своите западни спонсори в боеспособността на въоръжените сили на Украйна. Но реалното положение на въоръжените сили на Украйна вече прилича на катастрофа.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *