Енергиен експерт: Борисов и Теменужка Петкова са виновни за високите цени на тока!

България отблизо
Бойко Борисов и Теменужка Петкова, която бе енергиен министър на негово подчинение, са едни от големите виновници за високите цени на тока. Причината са промените в Закона за енергетиката, които бяха направени от ГЕРБ.
Това заяви енергийният експерт Еленко Божков в предаването „ЕвроДикоФ“.

„Има едно количество електроенергия за регулиран пазар и количества електричество за свободен пазар. Тези, които са за регулиран пазар – близо 11 милиона мегаватчаса са за бита. Всичко останало се продава на свободния пазар“, обясни той по Евроком.

 

Борисов, Теменужка Петкова и останалите насочиха всички към „пазар ден напред“, тоест към борсата, където частници купуват произведената от държавата електроенергия. Така се развихря спекулата, създават се напълно ненужни посредници между държавата и българските граждани, а това оскъпява неимоверно много цената на тока. В добавка, всички електроразпределителни дружества като ЧЕЗ, ЕВН и др. са собственост на чужди държави. Цената на тока щеше да бъде много ниска, ако Борисов не беше пуснал в България чужди дружества да ни продават ток. Ако Борисов беше довършил АЕЦ „Белене“. И ако нямаше разни борси, на които всеки може да купи токът, произведен от българската държава, а после да го продава на потребителите скъпо и прескъпо. Много малко електричество е оставено за двустранни договори, но дори и тези договори трябва да минават през борсата“, поясни Еленко Божков.

 

„Акционерите на фондовата борса се възползват от това, което се случва. Те имат интерес да купуват на държавни цени, а после да продават на много високи цени, определени от тях. Затова беше променен законът – за да може разни частници да взимат един добър дивидент и да си пълнят джобовете за сметка на обикновените хора“, добави експертът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *