Ето защо руската ваксина „Спутник V“ е най-добра в света! Ще се смаете!

Свят

Едно от най-старите и уважавани научни списания The Lancet публикува резултатите от третата фаза на клиничните изпитания на руската ваксина „Спутник V“, които потвърждават нейната висока ефикасност и безопасност, съобщи Руският фонд за преки инвестиции/РФПИ/, цитиран от РИА Новости.

 

„Данните, публикувани от The Lancet, доказват, че „Спутник V“ е не само първата регистрирана ваксина в света, но и най-добрата. Тя напълно защитава от тежки случаи на коронавирус, твърдят независимите експерти, които събраха и оцениха, публикуваните в списание The Lancet  клинични изпитания от третата фаза на руската ваксина.

„Само три ваксини в света, включително „Спутник V“, имат ефективност от над 90%. При това „Спутник V“ превъзхожда останалите ваксини по отношение на  доказаната безопасност и висока  ефективност, проверената от десетки години традиционна технология, безпроблемното транспортиране, универсалния режим на съхранение от +2 до +8 градуса, както и по-достъпната цена. С други думи, „Спутник V“ е ваксина за цялото човечество “, обяви Кирил Дмитриев, председател на руския фонд за преки инвестиции.

„Спутник V“ вече е регистриран в 16 държави: Русия, Беларус, Сърбия, Аржентина, Боливия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай, Туркменистан, Унгария, Обединените арабски емирства, Иран, Република Гвинея, Тунис и Армения. Нещо повече. Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация също са в процес на одобряване на ваксината.

В хода на третата фаза на клинични изпитания, „Спутник V“ демонстрира високи нива на ефикасност, безопасност и създаване на траен имунитет. Ефективността на ваксината е 91,6% .  В същото време ефективността на AstraZeneca е 62,1%, на Sinovac – 50,4%, на Sinopharm – 79,3%, на Johnson&Johnson – 78%. А сега Русия помага на AstraZeneca да подобри ефективността на ваксината си, чрез комбинация с един от двата елемента на „Спутник V“. 

Важна част от проучването е участието на доброволци на възраст над 60 години – най-възрастният участник в групата е на 87 години. Оценките за безопасност за възрастните хора са високи. Там ефикасността е 91,8% и не се различава статистически от данните, получени в групата доброволци на възраст 18-60 години.

Съгласно резултатите от изследванията, ваксината осигурява пълна защита срещу тежко заболяване от коронавирусна инфекция, което означава, че дори да се нагълта човек с коронавируси, всичко ще завърши като лека настинка.

Повече от 98% от доброволците развиват хуморален имунитет, тоест създават антитела срещу коронавируса, и 100% развиват клетъчен имунитет, тоест се активират и специфични клетки, които унищожават вирусите.

Проучването показа, че нивото на неутрализиращи антитела при доброволци, ваксинирани със „Спутник V“, е 1,3-1,5 пъти по-високо от нивото на антитела при пациенти, които са преболедували леко коронавирус.

„Спутник V“ демонстрира и високи показатели на безопасност. Повечето от нежеланите събития (94%) са леки. Няма тежки алергични реакции и анафилактичен шок.

Безопасността на ваксините, създадени на основата на човешки аденовируси е потвърдена в повече от 75 международни публикации и в 250 клинични проучвания, проведени по целия свят в продължение на две десетилетия, а историята на употребата на човешки аденовируси в състава на ваксини датира от 1953 г.

Аденовирусните вектори са генетично модифицирани вируси на обикновена настинка, които не могат да се размножават в човешкото тяло. При ваксинирането със „Спутник V“, самият коронавирус не попада в тялото, ваксината съдържа само генетичната информация на част от външната му протеинова обвивка – така наречените „шипове“, които образуват „короната“. Това напълно елиминира възможността за инфекция след ваксинация, като същевременно позволява формирането на стабилен имунен отговор.

Използването на два различни вектора, които се вкарват в човешкия организъм с първата и втората част на ваксинацията, позволява по-ефективна защита срещу коронавирус в сравнение с ваксините, които използват един и същ вектор при двете части на ваксинацията. Поради използването на два различни вектора, ваксината „Спутник V“ създават дълъг и по-продължителен имунен отговор.

Повечето експерти от западните страни възприемат положително публикацията в „Lancet“ и отбелязват ефективността, безопасността и лекото разпространение на руската ваксина.

Ваксината е 100% ефективна за предотвратяване на сериозни заболявания или смърт, а това е най-важният параметър – всички ние можем да се справим с лека хрема, най-важното е да не се озовем в болница и да нямаме сериозни усложнения“, казва Хилдегунд Ертл, доктор по медицина от Центъра за ваксини и имунотерапия в Института Wistar в САЩ.

„В момента светът се нуждае от най-добрите ваксини срещу COVID-19, които може да получи, защото пандемията трябва да се прекрати час по-скоро“, казват в заключение експертите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *