Западът в паника: Путин наредил да бъде превзета първата столица на Украйна!

Свят

В петия месец от войната в Украйна руският президент Владимир Путин може би е наредил превземането на Харков и неокупираната част от Харковска област. Това се казва в ежедневния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

 

Анализаторите на ISW отбелязват, че засега има само косвени доказателства, които загатват за заповедта на Путин да превземе Харков – първата столица на Украйна*, и региона.

По-специално анализаторите отбелязват, че от 26 юни руснаците се опитват да превземат село Дементиевка, намиращо се северно от Харков, което е с ограничено значение за защитата на Руската федерация от настъпателни украински действия.

Освен това украинското военно разузнаване твърди, че прихванало разговор, в който командирът заповядва на руските военни да стигнат до Харков.

ISW също така отбелязва, че руските военни от временно окупираните територии на Харковска област са започнали да си сътрудничат с лидерите на Луганската народна република (ЛНР). Според анализатори това показва опитите на Русия да създаде условия за дългосрочна окупация, уточнява УНИАН.

ISW добави, че Руската федерация продължава да обстрелва с артилерия цялата линия на фронта в Харковска област.

*Харков – първата столица на Украйна:
Първата столица е неофициалната титла на град Харков. Създаден е поради факта, че на 19 декември 1919 г. Харков официално е обявен за столица на новосъздадената Украинска съветска република (по-късно – Украинска социалистическа съветска република като част от СССР) за разлика от тогавашната УНР със столица в Киев.

Киев получава статут на столица на Украйна едва през 1934 г.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *