Земеделците настяват за среща с Денков. Той: Аз с хора, които не знаят какво искат, няма да се срещам!

България отблизо

Стотици земеделци се събраха под прозорците на властта, за да поискат оставката на ресорния министър Кирил Вътев.

Стотици полицаи следяха протестът да мине мирно, след като вчера организаторите се заканиха, че той няма да е мирен.

Недоволните изляха мляко в триъгълника на властта. Сред тях бе и бившият депутат Яне Янев, който излезе от политиката, за да се отдаде на земеделието.

Искаме оставката на министъра на земеделието заради несправяне с предизвикателствата, които стоят пред нашия сектор, каза Венцислав Върбанов. Не искаме оставката нито на министър-председателя, нито на правителството, отчете той. По думите му, когато имало проблем, Кирил Вътев ходел при Николай Денков и затова, според него, било по-добре да няма министър на земеделието, а премиерът да поеме ресора. Не трябва да се правят, че няма проблем, изтъкна Върбанов. А недоволните се борили за правата си.

Денков побърза да отговори:

„Ние стигнахме до решение, което аз смятам за разумно, те смятат за разумно и затова подписахме споразумението. Това, което чувам днес и вчера като оставка на министър Вътев, това не е основа за преговори. Ако има някакви допълнителни искания, след като се видели споразумението, да си го оформят по съответния начин, да си оформят по правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим“, каза той.

Във вторник се проведе мащабен протест пред Министерски съвет заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша.

„Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия“, заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ по Държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ е крайно недостатъчно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *