Иван Костов: Гражданските движения са безсмислени! Без партии във властта не се влиза!

България отблизо

„Изборите в София дават много сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени, заяви Иван Костов.

Ако се погледне внимателно вота за общински съветници, ще се види, че този вот е опозиционен. Тези, които са се обявили срещу управлението на ГЕРБ в София – ако „Спаси София“ беше намерила политическо представителството и 8 депутати бяха влезли, силите щяха да са в съотношение 32:29 спрямо ГЕРБ, ВМРО и Атака. Те нямат право да се явят на избори с листа за общински съветници, защото не са политическа формация.

Гражданското общество трябва да разбере, че срещу политическите партии не може да сформира алтернатива. Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска движения да се съревновават с политическите партии. Аз съм минал по този път по същия начин още 89 година. Бях и аз против партиите и имах тежки разговори. Стефан Савов ми казваше – няма демокрация без партия. С годините трябва вече да разбират хората, че не може да се мине през тази врата“, каза той.

Така че призиви „Без партии и политици“ не водят доникъде.

Само акумулират народното недоволство, пренасочват гласовете, но никой не влиза във властта.

Дали това се прави целенасочено, или поради невежество, аз не мога да кажа. Съществуват и двете вероятности.

Но всеки човек, запознат с правилата на демокрацията, трябва да знае, че ако една формация не е регистрирана като политическа партия, тя няма шанс да влезе във властта.

Пак давам примера с Бонев. Самият той можеше да стане кмет, ако го бяха избрали, но нямаше да има нито един общински съветник в местния парламент и всички малко или много щяха да работят срещу него, докато се провали.

При парламентарни избори той може да влезе като независим, но не може да си направи листа, той като представлява движение, а не партия.

Борците срещу партиите всъщност отклоняват вота на народа и го мамят, категоричен беше Костов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *