Ива Митева си спомня: Опитах се да водя диалог, проявих търпимост, но с ГЕРБ никога няма да се получи!

България отблизо

„Какъв е животът на българския парламент го определя Конституцията. За мен това беше изпитание и опит. Сега видях, че нещата изглеждат много различни.

 

Сега видях отговорността на шефа на парламента. Последните дни бяха много динамични. Смятам, че добрите решения се постигат с търпимост“, това призна пред „Панорама“ по БНТ председателят на Народното събрание (НС) Ива Митева.

„Смятам, че при положение, че се върви към избори беше най-правилното решение да променим изборната система. Това, което направихме е наистина да облекчим гласуването за българите в чужбина. Всички трябва да имат еднакво избирателно право“, обясни още тя.

„Смятам, че по отношение на останалите закони – ние от „Има такъв народ“ (ИТН) внесохме над 76. Не трябва да подхождаме емоционално и с това постоянно кърпене не можем да се оправим“, каза Митева.

„Смятам, че тайната на вота е гарантирана с машините. Ние извикахме специалисти и попитахме софтуерен ли беше проблемът във Велико Търново и те казаха – категорично не. Нека не се спекулира – машината няма връзка с интернет. Никой няма да бъде лишен от правото си на глас“, категорична е Митева.

„Промяната на мажоритарната система е нещо сериозно. Не може в рамките на едно денонощие да се постави този въпрос. Ние нямаме преброяване все още. Трябва да се очертаят нови райони. Несериозно е да ни прехвърлят това. Ние от ИТН не се отказваме от мажоритарния вот.“, заяви представителката на ИТН.

„С ГЕРБ, обаче, нищо не може да се получи. Не искам да подхождам непрофесионално, но те са непоправими, тази партия трябва да се разгради, за да тръгне България напред.“, каза тя.

„Не поемам отговорността, че заради нас не са се преизчислили пенсиите. Толкова сериозни въпроси не могат да се гледат на едно четене. Не бива едни пенсионери да се противопоставят на други“, защити се Митева във връзка с решението за пенсиите, което бе взето в Народното събрание вчера.

„Голямата работа е, че се опитахме да водим диалог. Аз проявих търпимост. Виждате как се спекулира с начина на водене“, завърши Митева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *