Иде ли краят на ЕС: Премиерът на Полша отряза евробюрократите и скочи срещу Германия!

Свят

„На поляците и италианците им е омръзнало от диктата на европейската бюрокрация и искат истинска демокрация“, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки  в интервю за италианския вестник „La Stampa“.

 

„Искаме да обновим ЕС, като се върнем към основополагащите му принципи. Европа на отечествата, а не европейска свръхдържава“, обяви Моравецки и добави:

„Изправени сме пред избора между истинска солидарност на равни държави и една супердържава, в която козовете в крайна сметка са в ръцете на най-големите държави, изключвайки всички останали от вземането на решения.

Ако ЕС се превърне в просто средство за задоволяване на амбициите на по-силните играчи, това ще маргинализира по-слабите държави и в най-лошия ще доведе до разпадането на европейския проект“, посочи полският премиер.

Струва си да се отбележи, че ако Германия беше начело днес, то Европа нямаше да има твърда позиция спрямо Русия, каза той.

„Ние вече плащаме огромна цена за грешките на германската политика, но ако Берлин трябваше да решава всичко, цената щеше да бъде още по-висока. ЕС беше създаден, за да могат отделните държави да се развиват според възможностите си“, изтъкна той.

„Общото между Италия и Полша е силната им подкрепа за Украйна, а неоимпериалистическата политика на Владимир Путин е сериозна опасност не само за Киев, но и за цяла Европа“, заключи Моравецки пред La Stampa.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *