Изборни експерти се скараха здраво, заради вота и казаха на какво не се лови българинът!

България отблизо

Скандалите влияят на първа стъпка за отказ от гласуване. Първото нещо, което внушават подобни скандали е, че няма никакво значение от твоя глас – той някъде се губи, някой друг контролира, някой друг нещо прави.

 

Това каза политологът доц. Татяна Буруджиева в сутрешния блок на bTV.

„Тоест този тип мотивация, която наблюдаваме още от 90-та година насам по повод на легитимността и честността на изборите, в момента с този скандал отново намира среда да се активира и това е най-грозното в едни такива скандали, защото за мен не е от голямо значение дали това ще се отрази някой друг процент на кандидати или на партии. За мен е от значение, че се разстройва мотивацията на гражданите да участват в изборите“, допълни тя.

Според политолога Георги Киряков българинът не се лови толкова на предизборните „шашми“, които се инициират от някои партии.

„Тоест избирателната активност винаги е била достатъчно висока, за да направи изборите легитимни. Така че нека си текат тези предизборни манипулации, въпросът е, че българинът все пак решава и излиза и гласува, независимо за кой и независимо каква конфигурация дава парламентът“, допълни той.

Социалният антрополог Харалан Александров коментира за въвеждането на машинното гласуване с надеждата, че ще намали манипулациите, че това е типичен пример за много наивен възглед, а именно, че „чрез технически средства можеш да решиш проблеми, които са свързани с доверието, с морала и с почтеността, ще направи вота по-честен“.

„Ефектът е, че между гласоподаватели и между крайния резултат са поставени доста посредници – софтуерни специалисти, флашки, щипки, изскачат някакви машини на изненадващи места, се показват зад храсти, по летища изпълзяват и цялото това нещо смятам, че е някаква много лоша организация“, каза той.

По думите му машините силно отчуждават и отблъскват много големи групи от хора от гласуване:

„Бабите са тъжни. Една директно ми каза – Не ме карай да ходя да гласувам да се изложа. На практика въвеждането на тази технологична бариера постигна засега два резултата – отблъсна една голяма част от хората и успя да разтревожи всички останали“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *