Извънредно: Западът опитва да прави Майдан и в Сърбия! ВИДЕО

Свят

В центъра на столицата Белград започна антиправителствен протест с искане да се анулират парламентарните и местните избори, след като часове по-рано президентът Александър Вучич заяви, че няма да уважи желанието на част опозицията за касиране на вота, предаде Ройтерс.

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд, сочат резултатите на Централната избирателна комисия.

Според сръбския „Дневник“ демонстрантите са щурмували сградата на парламента. Има строшени стъкла на входната врата, но засега полицията е спряла щурма.

Силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да спрат протеста.

Президентът Александър Вучич определи щурмувалите сградата като вандали, които ще бъдат преследвани.

В понеделник западната международна мисия за наблюдение заяви, че Сръбската прогресивна партия/СПП/ е спечелила предимство по нечестен начин, понеже медиите са проявили пристрастност. Освен това според мисията, президентът Александър Вучич е проявил неправомерно влияние и също така има нарушения при гласуването, като например купуване на гласове. Вучич от своя страна заяви, че изборите са били честни, отбелязва Ройтерс.

Сръбската полиция използва лютив спрей срещу участници в днешния протест в Белград, разказа очевидец пред Ройтерс. Силите на реда прибягнаха до въпросната мярка, след като протестиращи се опитаха да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на сградата и счупиха някои от прозорците ѝ, разказва още източникът на британската агенция.

Левоцентристкият опозиционен алианс „Сърбия срещу насилието“ зае второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия – трето с 6,56%.

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция „Сърбия срещу насилието“ се опитаха насила да отворят вратата на кметството, но не успяха да влязат, докато тълпата викаше „влизайте, влизайте“ и „не се предавайте“.

Друг член на коалиция „Сърбия срещу насилието“ Мариника Тепич е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

Tagged

1 thought on “Извънредно: Западът опитва да прави Майдан и в Сърбия! ВИДЕО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *