Политолог разкри каква е основната грешка на Запада по отношение на Русия

Свят

Говори политологът Андрей Школников: Най-интересните събития ще започнат през 2025-2026 г., ако не и по-рано

– Във вашия канал в Telegram вие зададохте следния въпрос: в кой момент САЩ и целият Запад направиха стратегическа грешка по отношение на Русия, позволявайки й да се съживи. И наистина, кога се случи това?

– През 90-те години, когато младите реформатори в Русия започнаха да предизвикват абсолютни киселини у всички хора в нашата необятна страна, на Запада стана ясно, че няма да могат да ги задържат на власт. В този момент те трябваше да позволят на комунистите да се върнат на власт. В тези условия, в разрухата, комунистите не биха могли да направят нищо, с което съществено да променят положението към по-добро. Щяха да се дискредитират.

И щяхме да следваме класическата траектория на Латинска Америка, начертана ни от Вашингтон. Първо неразбираеми реформатори, после социалисти, които не успяват да променят нищо към по-добро за народа. И всичко се завърта в омагьосан кръг, а САЩ печелят. Но Западът реши, че ако дойдат силите за сигурност…

Те всъщност не разбраха, че това ще са хора, които ще се опитат тихо и спокойно да възродят Русия, че ще работят с дългосрочна перспектива. Съгласно тяхното разбиране полковник в униформа означава вариант Латинска Америка – и има такива полковници…

– По същество Пиночет…

– Да, но те не разбраха, че в Русия всичко е по принцип различно. И това беше тяхна грешка. И след това имаше Мюнхенската реч на Путин, войната от 08.08.08 г. – тогава на Запада стана ясно, че е необходимо или да се промени нещо драматично, или да се изчака, докато Русия се разпадне от само себе си.

Чакаха, чакаха, но не се разпадна, сега това, което правим, е нашият шанс за възраждане. Можем да им благодарим, че просто не разбраха как вървят нещата в Русия и с управлението на Путин.

– Значи предаването на щафетата от Елцин на Путин е станало под влиянието на западния свят?

– С примирение и май по небрежност. Можете да опитате да повлияете, можете да покажете волята си, да кажете: това е нашият фаворит, той трябва да спечели.

– Излиза, че правилният кандидат е бил подшушнат на Елцин, а не той го е избрал сам?

– Нека кажем така: думата „подшушнат“ и Русия са несъвместими. Това беше позиция вътре в Русия. Ако Борис Николаевич продължеше да бъде на власт, възниква въпросът за запазването на страната, запазването на него самия и семейството му. Сега вече започнахме да забравяме колко бързо всичко летеше надолу и се унищожаваше.

Тогава промяната беше назряла и фактът, че тя доведе тази група хора на власт, беше изненада за мнозина. До началото на 2022 г. мнозина не разбираха каква линия е начертана и се изгражда. Голяма част от това, което направихме през последните 20 години, беше насочено към това Русия да си върне независимостта от Запада. Очаквахме прозорец на възможности, но и трябваше да сме готови за него.

– Можеха ли например да ни приемат в Европейския съюз, в НАТО? Тоест щяха да ни анексират и сега ситуацията щеше да изглежда съвсем друга…

– Това можеше да се направи от страна на Запада. Това беше линията на Буш-старши и Клинтън – условно, разбира се. От една страна, те искаха да интегрират Съветския съюз и да го направят част от Запада. От друга страна имаше идея да се ограби и раздели колкото се може повече.

Не толкова отдавна починалият Збигнев Бжежински беше именно този, който прокара тази линия, обясни и оправда необходимостта от унищожаване и разделяне на Русия. Ние вървяхме според принципа на Бжежински, вървяхме според принципа да бъдем отслабени и разделени колкото е възможно повече.

Затова, между другото, за тях беше неприемливо връщането на власт в някаква форма на комунистическата партия, която по същество вече беше парламентарна социалдемократическа партия.

Прекалиха на Запад с характерната си арогантност, а ние ясно осъзнахме, че ще бъдем унищожени и няма да ни бъде дадена възможност да живеем. Ние спряхме да уважаваме Запада, спряхме да се отнасяме към него с благоговение. Ако това не се беше случило, сега щяхме да вървим по приятелски път към чудесния, но подчинен техен „рай“. Вече щяхме да сме толкова интегрирани, че съвсем като Европа нямаше да можем да мръднем. Затова всичко, което се прави сега, е за добро.

– Какви планове според вас се кроят сега в Америка по отношение на Русия? Какво бъдеще ни рисуват?

– Програмата им минимум беше да ни разоръжат, да ограничат интересите на Русия до нейните граници и да направят Китай наш враг. Максималната програма бе просто да ни изправят срещу Китай.

– Нито едното, нито другото не се случи…

„И сега те трябва по някакъв начин да ни отхвърлят, да забравят за нас, да отклонят вниманието си от нас и да се уверят, че ние не се намесваме никъде.“ Минималната програма, която имат сега, е ние да спрем да подкрепяме Китай, така че когато започнат конфронтация с Китай през 2025-2026 г., да останат един срещу един.

Само че и това няма да стане, защото и в Русия, и в Китай много ясно осъзнават желанието на Вашингтон и този път да приложат известната тактика „Разделяй и владей“. Но те вече никога няма да могат да го постигнат по отношение на Русия и Китай.

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *