Изненада: Българи са въоръжавали Пригожин и Кадиров

България отблизо

Голяма група българи, руснаци, грузинци и казахстанци се е занимавала с износ на стоки с двойна употреба за Русия в нарушение на санкциите на ЕС, съобщиха от прокуратурата.

 

Българи са замесени в подпомагане за въоръжаването на специалните елитните войски, които се бият в полза на Русия в Украйна. Нашенците са предоставяли оборудване на Росгвардия, Военноморската пехота, ГРУ (Главно разузнавателно управление) бойците на Рамзан Кадиров от АХМАТ и частната армия на загиналия Евгений Пригожин „Вагнер“.

Дванадесет души са задържани у нас, петима от тях са чужди граждани, сред които и трима руснаци. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев. Става дума за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба без лиценз.

Един от организаторите на групата е регистрирал търговско дружество в Пловдив. То е закупувало различно по вид стоки за около 4 млн. лева – балистични измерватели, оптични прицели, авиационни радиостанции, бинокли и подобни изделия.

Стоките с двойна употреба са били складирани в жилищен имот, след което са били преопаковани и изнасяни през аерогара София с крайна дестинация Руската федерация.

Сигналът е постъпил от ДАНС. Задържани са 12 членове на престъпната група, като част от тях са хванати на летището, опитвайки се да отпътуват от България за Русия.

Не много легалната търговия е извършвана без лиценз. Според българските разследващи военните стоки са използвани на бойното поле във войната срещу Украйна.

„В ДАНС получихме оперативна информация за търговия със стоки с двойна употреба и възможна военна употреба. Разкрита е сложна мрежа, изградена от чуждестранни граждани с цел на нелегални доставки на военни стоки от европейски държави за Руската федерация“, допълни Пламен Тончев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

От думите му стана ясно, че групата е оперирала и в държави от ЕС, Сингапур, Великобритания, Швейцария, Сърбия, ОАЕ и други.

„Собственик и управител на регистрираното в Пловдив дружество е гръцки гражданин, роден в Грузия, а оперативен счетоводител – казахстански гражданин. В групата има руски гражданин, притежаващ документи за самоличност от различни държави. Освен още руснаци и българи, в мрежата има и лица от Беларус и Албания“, допълни Тончев.

Стоките не са предназначени за руската армия, а конкретно за воюващите на бойните полета в Украйна, категоричен беше шефът на ДАНС. „Това са елитните войски, като 26 отряда за специални предназначения, военноморската пехота, ЧВК „Вагнер“ и др.“, обясни още Пламен Тончев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *