Изненада: Ето кой разкри как от ПП прибират парите между държавата и потребителите на газ!

България отблизо

Най напред нека припомним какво каза премиерът Кирил Петков за руския природен газ и посредниците.

Той разказа, как било получено писмото от „Газпром“ за едностранна промяна на договора по отношение на сметката в рубли, които държавата трябвало да плаща.

По думите му, като искала плащане в рубли, Русия вкарвала посредник между България и „Газпром“, вкарвала някаква страна, която не е по договор, което е риск дали ще получаваме газ изобщо, обясни Петков.

Петков обаче забрави да спомене, че и досега газът от Русия продължава да си тече и да чака кога нашият премиер ще се накани да плати за газа. Вярно, не в евро, а в рубли. Но какъв е проблемът?!

Плащаме в рубли и получаваме с 30% по-евтин газ. Не плащаме в рубли и газът става с 45% по-скъп.

Толкова ли не можаха да го проумеят?!

За да опонира на премиера и да изрази недоволството си от това, че се говорят неистини от парламентарната трибуна, бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова говори два пъти. 

„Вие си позволихте да изречете една неистина, че през последните 10 години нищо не е направено за диверсификацията и от вас започват всички процеси в тази област. Другото, което направихте, е да проявите сарказъм с кученца и тем подобни сравнения.

Ще ви подготвим един наръчник на всичките действия на ГЕРБ за диверсификация. Ще онагледим, разполагаме с цялата информация, за всичките интерконектори, които сме направили, включително и от Румъния, по който може да се внесе милиард и половина кубични метра.

Транзитът през Турция , през който може да внесете 15 милиарда кубични метра газ. Това стана благодарение на новите компресори, които поставихме, които са реверсивни. Скоро ще ви подготвим този наръчник, за да можете да прочетете и да видите за какво става дума.

Защото мантрата, че преди вас нищо не е направено не отговаря на истината. Ако това не беше така, днес вашият посредник нямаше откъде да внася природен газ през Гърция. Моля ви да не говорите повече такива лъжи.

Въпросът ми е свързан с вашите медийни изяви и на Асен Василев, когато бяхте попитани дали са резервирани капацитети на държавата. Тогава обяснихте, че капацитет е резервиран, но проверка показа, че „Булгаргаз“ не е резервирал газ, а резервирането е направено от фирмата МЕТ.

Откога фирмата и държавата са едно цяло?! Таков припокриване на функциите е много притеснително, да не кажа корупционно. Фирмата МЕТ в момента доставя отново руски газ, но с 30% по висока цена. Това обяснява бързината, с която направихте всичко това. Ако бяхте с чиста съвест вие щяхте да искате подкрепата на българския парламент“, каза първият път Петкова под предупрежденията на председателя на НС Никола Мичнев, че нарушава правилника и думата ѝ трябва да бъде отнета.

Вторият път Петкова се качи на парламентарната трибуна, за да опровергае отново твърденията на премиера Кирил Петков. 

„Макар, че говори премиерът, когато се изговарят неща от тази трибуна, които не отговарят на истината, трябва да се прави бележка.“ – обърна се тя към председателя на НС Никола Минчев – „Интерконекторът с Гърция не се строи 12 години. Това е една от големите лъжи, които вие се опитвате да внушите на хората. Той се строи от октомври 2019 година.

Нека министър Николов да ви брифира. За да стане той готов, трябваше да станат два други проекта – трансанадолския и трансадриатическия – те станаха готови през 2019 и през 2020 година. За Балкански поток не е похарчен нито един лев на данъкоплатците. Парите са на „Булгаргазтранс“, каза Петкова, след което Минчев и отне думата с предлога, че депутатката от ГЕРБ не спазва правилника на Народното събрание.

Tagged

1 thought on “Изненада: Ето кой разкри как от ПП прибират парите между държавата и потребителите на газ!

  1. Делян Добрев го обясни още по-кратко и ясно от парламентарната трибуна. МЕТ купува газа от Булгаргаз за 75 евро после го продава на Булгаргаз за 105 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *