Проф. Витанов разкри какво ще направи съвсем скоро руската армия и каза кои са индикаторите за успех!

Свят

Математикът проф. Николай Витанов публикува новия си интересен анализ на бойните действия в Украйна. Ето какво разкрива специалистът:

1. Спрях да пиша, че тук не е място за леене на чувства, а за хладнокръвен анализ и се почна – орки, укропитеци и тъй нататък. Напомням, че това няма да бъде толерирано. Питате се, каква ми е гледната точка. За тези които още не са разбрали – моята гледна точка е тази на Бисмарк. Не случайно всеки ден ви цитирам по нещо от него.

Сега за текущата ситуация. Знаете какво да гледате. Дали ще се затвори големият котел около Краматорската украинска групировка и ако се затвори, дали ще се появят малките котлета.

Това са индикаторите за успех на руснаците. Липсата им означава успех за украинците. Точка. Ама това било, ама онова било. Няма тава – онова. Гледаме има ли ги котлите или ги няма.

2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Покрай празниците интензивността на боевете може да е понамаляла, но ще се възстанови с пълна сила.

Загубите вече спряхме да ги броим, че станаха много. Забелязва се следното нещо – руските пропагандни средства показват масивно трупове на украински войници. Украинските пропагандни средства не показват никак масивно трупове на убити руски войници. Следователно настъплението на руснаците продължава.

От основните цели – Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче не е превзето нищо. Следователно големите побоища предстоят.

3. Техническото пречупване. Гледаме, има ли го, няма ли го. Сега е момента да се види, какво е останало в двете армии. Нали така. Ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е – ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.

Оръжейните доставки за Украйна вървят в голям размер.

Знаете мнението ми и никой не го оспорва – Украйна е на системи и масивно и се вливат оръжия и пари. Украинско пушечно месо засега има.

Планът на Запада за отслабване на Русия чрез дълга война сработва. Той общо взето винаги е сработвал. Целта е при последващите мирни преговори да се намалят руските завоевания.

4. Психическото пречупване
Знаете, че съм се хванал за главата от аматьорщината в пропагандата в тази война. Началникът на руския генерален щаб значи бил тежко ранен, милиони руски генерали били убити. Крещяхте насреща ми, когато ви говорех за пропагандните фейкове по време на войната. Забравяте Бисмарк за лъжата покрай войната.

Ето ви и нещо от Витанов по въпроса: Количеството пропагандни лъжи по време на война е право пропорционално на неуспехите по фронтовете.

Примери. Втората световна война – Гьобелс след Сталинград.

Тази война – увеличаването на украинските фейкове при всяко руско настъпление. Между другото, законът на Витанов е добър тест. Ако руските неуспехи по франтовете се увеличат, ще се увеличат и руските пропагандни фейкове. Ако руското настъпление продължи и се задълбочи, ще се увеличат украинските пропагандни фейкове. По това може да оценявате какво става по фронтовете дори и на основата на фейкова информация. Та, началникът на руския генерален щаб не е ранен, според източници от американското разузнаване.

5. Нека сега да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически анализ.

Старо правило е да търсиш битката след като си изковал победата. От тази гледна точка руснаците потърсиха битката преди да са изковали победата. Това може да се отбележи като тактическа грешка. Украинците нямаха време да допуснат тази тактическа грешка – краматорската им групировка не бе оставена да нападне Донецк.

Как ще върви руската настъпателна операция зависи и от това, дали руснаците ще се придържат към военния метод и дисциплината. Ако политиците не се месят на военните, сражението при Краматорската дъга може да е успешно за руската армия, но трябва да се дефинира какво е успех, тъй като, поне според мен, тя няма численост до обкръжи ефективно големия краматорски украински отбранителен район. Но каквото и да се замислили руснаците, трябва да оставят импулсивността и емоциите някъде и да действат без тях.

Аз се придържам към класическия метод на анализ на една военна операция, защото в него има много математика. Този метод предполага отмерване, пресмятане, преценка, претегляне на възможностите и накрая – определяне на параметрите на победата.

Отмерването показва, че като численост руската групировка при Краматорската дъга не е много по-голяма от украинската – там няма 300 000 – на руска армия за ефективно настъпление. като компенсация – руснаците стоят технически много по-добре. Пресмятането показва, че без интензивно използване на тежка артилерия и други тежки оръжия, руската групировка няма да може да се справи с украинската.

Преценката показва, че руснаците ще увеличат масивното използване на тежки оръжия в следващите дни. Възможности за това те имат. Параметрите на победата за руснаците са – изтласкване на украинската армия от Донбас, тоест и от Краматорск и Славянск, а крупна победа би било унищожаването на украинската краматорска групировка. Непостигането на тези цели означава съответно победа и крупна победа за украинската армия.

Добре, стига за днес. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната сентенция от него, за да се поразмислим:
– С джентълмена се старая да съм два пъти повече джентълмен, а с мошеника трябва да съм два пъти повече мошеник.

Доста добър ориентир как се прави политика. Повечето политици са мошеници, нали така. Джентълмени има рядко там, защото ако не са свръхсилни, мошениците бързо им виждат сметката. Тъй, че човек може да си позволи да е политически джентълмен когато се е разправил с мошениците.

А мошениците в политиката са като мишките – бързо се плодят и ги има по всички ниво но политическите рафтове.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *