Изненада: Русия и Беларус прехвърлят военна техника към украинската граница! Ето каква е целта!

Свят

Русия започна да прехвърля военна техника в южната част на Беларус. Техниката преди това беше докарана на полигоните с мобилизираните въоръжени сили на Руската федрация, пише УНИАН.

На 20 декември около 5 часа сутринта, влак с военна техника на руските въоръжени сили потегли от жп гара Полонка. Техниката преди това беше дислоцирана на полигона Обуз-Лесновски (район Барановичи, Брестска област), съобщават медии.

През деня влакът премина: Береза, Жабинка, Дрогичин, Иваново и пристигна в Лунинец (област Брест, Беларус). На платформите са 23 танка Т-80, 8 камиона с гориво, 9 камиона (камиони Урал и КамАЗ), 2 пътнически и 7 товарни вагона.

Освен това на 19 декември на жп гара Заслоново (област Витебск) над 20 танка и около 16 „Урала“ от Въоръжените сили на Руската федерация бяха натоварени на платформи, които се намираха на полигона Лепелски. По-късно влакът се насочи към Орша и замина за Осиповичи.

Дестинацията му ориентировъчно е Слуцк (област Минск), който също е много по-близо до границата с Украйна.

Известно е и за прехвърлянето на 3-ти ешелон с техника на ВС на РФ. Сутринта на 20 декември през Шклов (Могилевска област) премина влак с: 20 БМП-2, 3 камиона с гориво, 7 Урала, Мобилен център за управление Связной (МПУС-К) на базата на КамАЗ, 4 пътнически вагона на Руските железници и 3 товарни вагона. Той продължи през: Орша, Могилев и Жлобин. В резултат на това той пристигна в Калинковичи (регион Гомел).

„В момента има разклонение. Техниката на Въоръжените сили на Руската федерация от полигоните в северната и централната част на страната се транспортира към граничната зона. Или техниката се транспортира до следващия пункт – някъде близо до границата с Украйна“, се казва в изявлението.

Също така се отбелязва, че количеството техника, която сега се прехвърля в граничната зона, е малко и определено не е достатъчно за каквито и да е настъпателни действия.

На 19 декември, за първи път от 2019 г., Владимир Путин посети Минск. С него бяха и руският министър на отбраната Сергей Шойгу и външният министър Сергей Лавров.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че на срещата между президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Беларус Александър Лукашенко не са взети критични за Украйна решения.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че прехвърлените от Русия системи С-400 и „Искандер“ са на бойно дежурство.

По всяка вероятност целта е да се спре потока от западни оръжия и наемници, който сега тече безпрепятствено от Западна Украйна към фронта. Другата цел е да се направи дебел намек на полските войнолюбци, че ако решат да влязат с войски в Западна Украйна ще срещнат решителен отпор от обединените сила на Русия и Беларус.

Източник Блиц.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *