Илияна Йотова: Някой много иска да затвори устата на президента. Някой много се страхува от него!

България отблизо

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на мнение, че се прави всичко възможно да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани на връх „Шипка“. Коментарът си тя направи, след като взе участие в традиционния молебен пред Докторския паметник в София по почитане на загиналите медици в Руско-турската освободителна вода.

Тя поздрави всички хора, които утре ще се качат на връх „Шипка“, за да отбележат националния празник на страната – 3 март. Йотова обаче е сигурна, че хората, които ще останат вкъщи, ще бъдат с другите хора, които са на върха. „Утре е националният празник на България и всички ще го празнуваме, независимо от това кой и как се опитва да попречи на това“, подчерта Йотова.

Йотова обясни, че пандемията ни помогнала да осмислим празниците. Когато човек е насаме със себе си, когато отиде да остави едно цвете не защото е задължен или защото дългът го изисква, а го направи със сърце и душа, това за мен е още по-ценно, изтъкна вицепрезидентът.

За Йотова е цинизъм да няма тържества на Шипка, а да се отварят ресторанти

По думите ѝ независимо от изборите много важна е фигурата на здравния министър

На въпрос за срещата на президентството с представители на специалните служби по повод казусите с Република Северна Македония Йотова отбеляза, че не може много да говори по въпроса, но конкретният повод за конкретната среща били писмата с много сериозни притеснения от страна на български граждани в западната ни съседка. Притесненията били свързани с предстоящото преброяване в Северна Македония.

По думите й буксуваме на едно и също място по темата и се връщаме в изходна позиция. Самият резултат на историческата комисия показа, че след всичките месеци от 2017 година насам ние не сме свършили нищо, коментира вицепрезидентът.

Според Йотова най-голямата грешка била, че не сме успели да убедим европейските партньори, защото си служихме само с исторически аргументи. Още по-важни са човешките права и свободи на българските граждани в Република Северна Македония, културното ни влияние там, влиянието на нашите дружества, посочи тя.

Ние загубихме сферите си на влияние по отношение на българския език, на електоратите в чужбина и не можем да гледаме на тази политика само на парче. „Голямата грешка на българското правителство беше, че веднага след като имаше национален консенсус – първо при президента, рамковата конвенция и декларацията на Народното събрание, външният министър не направи нищо в момента, в който Франция блокира приемането на Албания и Северна Македония, още тогава да придобие българските претенции“, изтъкна Илияна Йотова.

Тя посочи, че има цял списък с грешки във времето, за които, ако българското правителство искало да направи диалог, много от тях щели да бъдат избегнати и предотвратени и днес нямало да се окажем в задънена улица.

Хаосът, който създадохме в последните няколко дни не е в полза на никому – нито на българските граждани, нито на възрастните хора. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпрос на News.bg как оценява ваксинационния план на правителството и има ли хаос с ваксините в момента.

Нито една друга държава не допусна такъв хаос в цяла Европа, категорична бе тя и допълни, че ако сме били по-разумни, сме щели да си направим изводите от грешките на другите държави.

Йотова обясни, че вчерашният ден бил вторият пореден сериал, който показал провала в системата. „Взимат се решения, които са повече плод на емоции за това да рапортуваме, че не сме на последното място в Европа, но пак сме на последното място“, отбеляза Йотова.

Според нея с разрушаването на предварителните графици се оказало, че най-уязвимите ще останат без ваксини, а всичко това се изсипало и върху главите на българските лекари. Какво пречило да се дадат още в самото начало указания на на личните лекари и да им се предоставят ваксини, запита Йотова.

Второто много важно нещо според Йотова е българските граждани да бъдат информирани за всички видове ваксини и да имат право на избор. България не направи никаква кампания, а след това се чудим защо е толкова резервирано отношението на българските граждани и защо буксува цялата система, посочи Йотова.

Третото много важно нещо според Йотова е, че напоследък чува нещо, което било доста опасно. По думите й има някаква тенденция определени членове на НОЩ да се изкушават с политически тези, което според Йотова било недопустимо.

Припомняме, и миналата година се създаде напрежение между здравните власти и президента именно заради честването на Националния празник и отбелязването му. Тогава властите предупредиха, че има сериозна опасност за здравето в очакване на настъпването на епидемията у нас. Бяха отменени и националните чествания.  Въпреки това президентът Румен Радев отида на върха и оттам гордо почете националния празник.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *