Испански генерал попари Запада: Не разбирам защо участваме в натиска срещу Русия!

Свят

 

 

Пенсионираният испански генерал Салвадор Фонтенла е заявил, че не разбира защо властите на страната му участват в натиска над Русия, като според него Испания би спечелила, ако заеме по-неутрална и балансирана позиция.

В интервю за в. El Debate генералът отговаря с категорично „не“ на въпроса дали Украйна има някакви шансове да победи руската армия в контраофанзивата, за подготовката на която толкова много се говори сега.

 

„По-добре е да се запитате кой постига стратегически цели в този конфликт. По мое мнение, Русия. Не знаем какви са максималните ѝ цели, но тя държи инициативата, успя да спечели територия и да разшири контрола си над Азовско море. Цената е друг въпрос, но мисля, че засега Русия ще се справи“, казва той.

Той не подкрепя политиката на Испания спрямо Украйна.

„Честно казано, не знам защо участваме в натиска срещу Русия. Щеше да е по-добре да заемем по-неутрална и балансирана позиция. Това важи и за Украйна. От политическа гледна точка и съответно от гледна точка на връзките с обществеността съм изненадан от изключителния ентусиазъм, с който се защитава териториалната цялост на Украйна, въпреки че този проблем не е свързан с нас, той ни е чужд.

– В същото време не прилагаме политика на сдържане, за да защитим собствените си южни граници и икономически интереси в стратегическата ос Балеарски острови – Гибралтарски проток – Канарски острови“, казва Фонтенла.

Говорейки за това колко дълго ще продължи руско-украинският конфликт, генералът отбелязва, че „се разгръща дълга конфронтация между двама големи играчи, т.е. между Русия и САЩ, а Украйна е просто пешка“.

„Една украинска контраофанзива би била най-добрият коз на Русия за по-бърза победа. Най-разумното решение би било да се задържи отбраната и да се проведе тактическо локално контранастъпление“, смята той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *