ИТН обвини министър на Денков, че затрива Маришкия басейн, заради пари

България отблизо

Депутатите от „Има такъв народ“ обвиниха енергийния министър Румен Радев, че стои зад проект, заради който се закрива Маришкият басейн. Това обаче не било откритие на ИТН, а на некоалиционните партньори на ПП-ДБ – ГЕРБ.

От трибуната народната представителка Павела Митова каза, че парите от Маришкия енергиен комплекс вече са разпределени в сметки на фирми, приближени на ПП. „И това не го откривам аз, а Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ. Г-н Борисов, кога ще започнете малко да го слушате Делян Добрев“, обърна се тя към лидера на ГЕРБ.

Според Митова, ПП правят всичко възможно да затворят централите, заради проекта „Би Лайън“ за близо 30 млрд. лева, а реализацията му зависи от земята на Мини „Марица изток“. 

„Затова от ПП правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо, за да произвеждат зелен водород и да изнасят енергия. Миньорите изхвърчат на улицата, ние ще плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият проект е на кого – на министър Румен Радев“, категорична беше Митева.

Според нея сме „свидетели на тоталното унищожение на българската енергетика от месец“.

„Но е коректно да се отбележи, че този процес далеч не започна с текущото управление на страната. Още когато се дискутираха параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост, от ИТН и Министерството на енергетиката изразихме негативни становища по Плана в сектор „Енергетика“ и въпреки това министърът на финансите реши да изпрати Плана еднолично, както на него му харесва. Те така процедират“.

По думите ѝ като ангажимент пред ЕК са били приети намаление на въглеродните емисии от централите до такава степен, че те няма да могат да оцелеят и ще внасяме енергия.

„Паметно беше и изказването на Асен Василев, че никога повече няма да купуваме руски газ. Въпросът е фирмите посредници да спечелят. И сега стигаме до скорошното решение на НС да постави допълнителни такси за вноса и транзита на руски газ. Ама нали няма никакъв руски газ в България? Асен Василев счита, че има два вида газ – руски, който е евтин, но е политически некоректен, и такъв, който е скъп, но е съставен от молекули на свободата. Същият този поне успя да договори дерогация за руския петрол – сега ние сами се отказахме от нея. Защо? Както казва Денков – „Ами…“, отбеляза още депутатът от ИНТ.

 

Митова акцентира и върху приетия Закон за възобновяемите източници, за който по думите ѝ комисията знае, че „не става за нищо“, а единственият аргумент за приемането му и на всички други закони е да се вземат парите по ПВУ.

„Не ви ли е срам малко?“, попита Митова. „Нямаме конкретна дата за либерализацията. Никой не ни кара това да стане до 2026 г., но ние обичаме извънредно да се натягаме на Урсула (фон дер Лайен, председател на ЕК), защото част от вас са представители на нейната тясна специалност“, коментира още народният представител.

„Единственият колосален извод, който имам, е оставка веднага“, каза на финала на изявлението си Митова.

Тошко Йорданов от ИТН я попита: „Правилно ли разбрах, че този, който е министър на енергетиката, и вероятно затова е такъв – защото неговата фирма с негов проект за взимане на 30 млрд. от българите, за да си направи проект, заради което ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, ще вземат земята, а може и да източат един-два язовира, та правилно ли разбрах, че всичко е за 30 млрд. на сегашния министър, който е сложен за тази работа?“.

„Доколкото си спомням ПП-тата гласяха друг за министър, но се появи „Би Лайън“. Ще излезе ли тук още един час да дудне и да обяснява за собствената си фирма как колосално си я е наместил, без да броим колосалните 4 млрд., който не им стигат да откраднат от ПВУ и от енергетиката, та сега и 30 млрд.? Този, който все още е министър, енергетиците, които все още протестират, да си го намерят и да си го попитат“, призова Йорданов.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ каза, че не разбира за какво говори Павела Митова. „За периода, за който вие казвате, че е подписана смъртната присъда на българската енергетика, всъщност ресорният министър беше от ИТН. Вие да не би да казвате, че по ваше време с ваше съгласие е подписана смъртната присъда на българската енергетика?! Вие тогава бяхте служител на БЕХ. Искам да видя вашето становище против ПВУ!“, каза депутатът.

Той посочи, че няколко пъти споменатия от Митева Асен Василев е работил в пълна синергия с енергийния министър тогава. „Това, което е разписано като план, е в резултат и на вашата работа и да излезете днес и да оплюете собствената си работа е наистина много ниско“, заключи Сабрутев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *