И Централната избирателна комисия отряза Асен Василев

България отблизо

„Доколкото разбрах, настоящият адрес на господин Василев е извън страната. Това означава, че той няма избирателни права за местни избори. Няма как да гласува, защото към 28 април 2023 г. всеки български гражданин, който има избирателни права, трябва да е имал регистриран настоящ или постоянен адрес на територията на страната.

Много българи, които имат настоящ адрес извън страната, се обаждат. Прибрали са се преди известно време в страната, но не са положили усилия да променят регистрацията по настоящ адрес и не фигурират в избирателните списъци“.

Това коментира заместник-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг.

По-рано днес финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев отиде да упражни правото си на глас, но бе върнат от секционната комисия, тъй като е бил заличен от избирателните списъци.

Асен Василев подаде жалба, която ОИК-Хасково е изпратила по компетентност на община Хасково. Той не бе допуснат да гласува в 28 СИК в града, защото е заличен от избирателния списък, тъй като настоящият му адрес от 2000 г. е в САЩ. Василев е сигнализирал ОИК, която е излязла с решение по казуса. В него се посочва, че подадената жалба всъщност представлява искане за издаване на удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс, което му дава право да бъде дописан в избирателния списък.

“Като взе предвид направеното искане, ОИК Хасково, счита, че същото е отправено до некомпетентен орган. Съгласно чл. 40, ал. 2 от ИК удостоверението по чл. 40, ал. 1 се издава от Кмета на Община Хасково”, се посочва в решението на Общинската избирателна комисия. Затова жалбата на Василев е изпратена по компетентност до Община Хасково. Решението подлежи на обжалване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

Още 6 жалби са постъпили до момента в ОИК-Хасково. Едната от тях е за използване на две урни за гласуване в 101 СИК в ТМС. Едната е запечатана, а бюлетините в нея след края на изборния ден ще бъдат преброени, съобщи зам.-председателят на ОИК Десислава Филипова. Другите сигнали касаят поставянето на агитационни материали в близост до секции, като са дадени указания да бъдат премахнати.

Източници: „24 часа“, xnews.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *