Хасково отказа окончателно на Асен Василев! Ето каква е причината

България отблизо

Финансовият министър Асен Василев е получил мотивиран отказ му бъде издадено разрешение за гласуване от общинската администрация в Хасково. Това е пояснил самият той пред журналисти. Той прочете и мотивите на Община Хасково за отказа.

„Община Хасково не може да установи, че последните 6 месеца аз съм бил на територията на страната, а не съм живял в чужбина“, каза той.

„Мисля, че това е меко казано абсурдно, още повече че им дадохме документи, свързани с избирането ми като народен представител от ЦИК, което автоматично означава, че живея в страната, след това свързано и с назначаването ми като министър на финансите. Не знам колко по-оригинални документи им трябват от Държавен вестник“, коментира още Василев.

Според него казусът не е, че не може да гласува, а че общината в Хасково в продължение на шест часа се е опитала да установи дали народен представител, избран от Хасково, и министър на финансите е живял през последните 6 месеца на територията на страната.

По-рано през деня стана ясно, че Асен Василев не успя да гласува, след като избирателната комисия в секцията в Хасково, където е искал да пусне бюлетина, не му е позволила, тъй като е бил заличен от списъка на имащите право на глас. Причината – регистрация по настоящ адрес в САЩ от 2000 г., която и досега не била прекратена. От коментар на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева се разбра, че това няма да му позволи да участва във вота днес.

„Доколкото разбрах, настоящият адрес на г-н Василев е извън страната. Това означава, че той няма избирателни права за местни избори. Няма как да гласува, защото към 28 април 2023 г. всеки български гражданин, който има избирателни права, трябва да е имал регистриран постоянен и настоящ адрес в страната“, коментира случая говорителят на комисията. Тя добави, че в ЦИК се получават много обаждания по такива казуси от българи с настоящ адрес в чужбина, които не са си направили труда да променят регистрацията си и затова не присъстват в избирателните списъци.

Пълна мистерия е кога и как съпредседателят на ПП е бил зачеркнат, тъй като на всички избори досега, вкл. и през април т.г., на които беше избран в парламента, той фигурираше в избирателния списък в хасковската си секция. Сега обаче се оказва, че той не отговаря на условието за уседналост заради американския адрес.

„За да упражни правото си на вот в нашата секция, трябва да ни представи удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс, издадено от общината, и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Това му беше обяснено. Той се съгласи. Ако се върне с тези документи, ще му дадем правото да гласува, като ще го впишем под чертата в избирателния списък“, заявила е председателката на секционната избирателна комисия в Хасково Петя Шопова.

Според чл. 40 от ИК избирател, който в изборния ден установи, че е попаднал в списъка на заличените лица, все пак има право да гласува, ако представи удостоверение, че е отпаднало или не е налице основание за заличаването. Удостоверението се издава от кмета на общината след извършване на проверка.

Пред медиите Василев призна, че не е проверил избирателния списък предварително, тъй като е нямал такъв проблем на изборите в миналото. Той е подал жалба в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Хасково срещу отказа на секционната комисия. Към жалбата е приложил решението на ЦИК  от април, с което е обявен за депутат, и на това основание е поискал да му се издаде нужното удостоверение. От ОИК обаче са го препратили към община Хасково, която, както се каза, е компетентният орган в случая.

Според bTV Василев е опитал да си изкара удостоверението от общината. Там обаче му казали, че не могат да му го издадат, тъй като е заличен от списъка на Главна дирекция ГРАО към регионалното министерство. Коментарът на ЦИК съвсем го оставя без надежда да гласува.

 

БЕЗ БЮЛЕТИНИ

В село Върбешница, община Мездра, беше спряно гласуването, защото са свършили бюлетините. Те са били достатъчно за общински съветници и кмет на Мездра, но не и за кмет на селото. То с 300 избиратели, а местната общинска комисия е одобрила тираж само от 200 бюлетини, които са свършили към 14 часа днес и тогава гласуването е спряно. От секционната комисия твърдят, че още към 10 часа сутринта са се обърнали към общинската, но са получили единствено обещания, не и бюлетини. Беше потърсено решение от ЦИК, която е одобрила напечатването на допълнителен тираж и така гласуването беше възобновено.

Същият проблем е изникнал в няколко други кметства в страната. От ЦИК обясниха, че причината е в това, че в тези населени места са били подавани заявления за гласуване по настоящ адрес, които са увеличили избирателите над първоначалния им брой. Впоследствие заявката за нужните бюлетини не е била коригирана и така се е стигнало до недостига.

 

НЕРАЗБОРИИ В ПЛАНИНАТА

Административни неразбории  настанаха в 12 севлиевски селища, включени към кметствата Батошево, Шумата, Стоките и Душево. Те не гласуват за кмет на кметство, могат само за общински кмет и съветници. За случая съобщи БНТ. Проблемът е къде точно са регистрирани жителите, като казусът се появява от 2019 г.

 

ОПАШКИ?

Междувременно Столичната Общинска избирателна комисия сигнализира за проблеми с организацията на изборите – в секциите има само по един параван, зад който може да се гласува. Това ще доведе до забавяне, предполага председателят на ОИК София Полина Витанова. Тя посочва, че не е имало време за реакция на този проблем, както и че липсват указания от ЦИК в тази посока.

На миналите избори отпадна тъмната стаичка с мотив, че тя крие рискове, като например този, че в нея избирателят може да снима бюлетината си, а това е категорично забранено. Тогава бяха въведени параваните. Един параван бе достатъчен в избирателна секция тъй като по-голямата част от избирателите в София гласуваха с машини и не ходеха зад паравана. След като ЦИК обаче отмени машинното гласуване, всички избиратели трябва да гласуват с хартиени бюлетини и да отбележат своето предпочитание зад паравана за гласуване, а това създава предпоставки за опашки. На изборите в София масово се гласува с три бюлетини – за кмет на София, за общински съветници и за районен кмет.

В някои столични секции, както видяха репортери на „Сега“, обаче бързо са се снабдили с по още един параван.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *