Калоян Методиев: Въпреки гръмките заявления, явно „новите“ партии не искат предсрочни избори!

България отблизо

Резултатите от изборите показаха, че в България се е настанила емоцията. Има нестабилност, объркване сред избирателите. А „новите“ партии, въпреки големите приказки, явно не искат предсрочни избори, защото това може да налее вода в мелницата на Борисов.

 

Това заяви пред btv бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев и директор на института „Рего“ Калоян Методиев.

„Озовахме се в ситуация, която е с повече неизвестни”, добави той.

По думите му, на изборния резултат на БСП са повлияли два фактора. „Възрастният електорат се уплаши и не излезе. Втората причина е свързана с една вътрешна кампания, която се водеше в партията – действията на едни евродепутати, на едни определени кметове.

Говореше се за договорки с ДПС, с ГЕРБ. Къде са сега Иво Христов и Елена Йончева, които не спряха да атакуват партията”, попита той.

Що се отнася до изборния резултат, който постигна партията на Слави Трифонов, Методиев заяви, че е имало някакъв наказателен вот. Българите в чужбина също изиграха своята роля. Но резултатът му не е равномерно разпределен в страната. Силно е да говорим за вълна, по-скоро за пробив”.

Според него, трябва да има кабинет. Защото много хора изгубиха работата си по време на коронакризата. И сега те чакат помощ от държавата. Няма кой друг да им помогне. „Нещата ми изглеждат доста нестабилни. Очевидно златната акция е в ръцете на Трифонов. Другият човек, който носи отговорност в тази ситуация, е президентът.

Логичният вариант е да се търси успокояване в обществото. И да се помага на тези, които загубиха доходите си. И четирите партии, които се заявяват като опозиционни, имат отношения с президента Радев.

„Най-логичното нещо в момента, за да може да се стабилизира държавата, е да се даде време това да се случи – шест месеца, една година. Да си играем на предсрочни избори, може да влоши нещата и да доведе до хаос. Моментът изисква държавническо поведение и план какво да се направи”, подчерта той.

„На президента ще му е трудно да влезе в ролята на обединител, защото много хора вече го припознават като враг. Ще му е много трудно да спомогне за съставянето на кабинет. Все пак има още един шанс да покаже държавническо мислене.

Трудно ми е да кажа от коя партия ще бъде излъчен новият премиер. Всичко е въпрос на преговори, които обаче ще са трудни и бавни. Ако президентът не подпомогне тези преговори, това ще означава, че работи срещу интересите на държавата и не постъпва държавнически.

Ситуацията е 50:50 относно това дали ще имаме редовно правителство или служебно такова“, завърши Калоян Методиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *