Нахъсани от Беновска, ГЕРБ се заканиха: Ще накажем Радев зарази резултатите от тези избори! Повече няма да е президент!

България отблизо

Томислав Дончев и Даниел Митов отговарят на въпроси на Илиана Беновска по време на пресконференция на ГЕРБ от 12-ти април 2021 г. за анализ на резултатите от изборите на 4-ти април 2021г.

Илиана Беновска: Очевидната истина е следната – да, ГЕРБ спечели изборите, но загуби властта. Ще намерите ли  политическо мъжество публично да направите една равносметка къде са вашите грешки. Дали те коренят само в предизборната кампания, или са се наслоили през всички тези години на управление.

Вторият ми въпрос е кой е всъщност печелившият от това, че вие губите властта, не е ли скритият кукловод президентът Румен Радев, който засили на седма скорост, ако мога да се изразя, протеста, вдигайки юмрука и призовавайки към МС – „мутри вън!“? Какъв е вашият анализ и това означава ли, че може да загубите и за втори път президентските избори? И третият въпрос е кратък, през май предстои националният форум на ГЕРБ, верни ли са слуховете, че ще бъдат свалени от постовете заместник-председателите Йорданка Фандъкова и Димитър Николов и ако това е така, защо?  Благодаря!

Томислав Дончев: Властта не е единственият начин да пребиваваш в политиката, можеш честно да служиш на обществото и в ролята на коректив,  на опозиция, ние имаме опит и с едното, и с другото. И аз претендирам, че освен в управление, ние можем да бъдем качествена и адекватна опозиция. Впрочем за качеството на едно управление отговорност имат не само управляващите.

В политическата теория поне от 40 години е факт, че за да бъде едно управление качествено, то трябва да има и качествена опозиция. Ние няма подобно на други в годините назад, загубилият казва – сега ще правим анализ и така няколко месеца. Ние наистина ще правим анализ и той е на ниво секции – защо е такъв резултатът, какво сме сторили, какво не сме сторили от гледна точна на политически послания, от гледна точка на максимално добра кандидатура и от гледна точка на прагматична работа.

И да, промени са необходими и то не фасадни промени, а смели промени. Защото може би част от нещата, които сме правили, не са били направени по най-добрия начин. Както казах преди малко да вземаш решения е трудно. В света на политиката няма едно единствено правилно решение. Всяко решение е само по-малко лошо от другото.

И промени ще има, и персонални, структурни и по начина, по който общуваме с хората. То е както в публичния сектор. Реформите не трябва да се случват веднъж на 15 години, системите в момента трябва да се реформират перманентно, непрекъснато, за да бъдем по-близо до очакванията на хората. Всъщност в следващите месеци това ще бъде от основните теми, за да бъдем в такава форма, че да бъдем достойни за доверието на хората, дори повече хора от тези, които ни дават подкрепа сега. По отношение на г-н президента ще Ви отговори г-н Митов.

Даниел Митов: Ясно и категорично президентът има своята роля в управлението на някои задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, по просто извира от всяка пора на президентското тяло. Не знам какво точно си представя той, че ще се случи, когато се състави, ако изобщо се състави служебен кабинет.

Но очевидно е, че президентът излезе извън рамките на конституционно определените му правомощия, можем да спорим разбира се, но президентът излезе от традицията на всички свои предшественици, да бъдат до голяма степен обединители. Те може да са нареждали своите политически пъзели, да играят някакъв шах, но никога не са си позволявали до такава степен да разединяват нацията. Това според мен също ще бъде наказано от българския избирател на следващите президентски избори, приемете го като прогноза, хайде няма да  влизаме в пророчества, но според мен българският избирател усеща и знае много добре какво се случва.

Толкова по повод президента, ясно е, че той ще се опитва да сглобява някакви неща, но тези сглобки, ние помним тройната коалиция и кой я сглоби навремето и до какво доведе тя в крайна сметка. Така че не бива да се залита твърде много в очакванията за това, че ако президентът играе активна роля, той непременно ще сглоби нещо прекрасно. Обикновено се е случвало обратното.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *