Кирил Петков категорично: В правителството няма да има агенти на бившата ДС!

България отблизо

Няма да бъдат назначавани бивши служители на Държавна сигурност в екипите на министрите в новото правителство. В това бе категоричен премиерът Кирил Петков в брифинг пред медиите след заседанието на Министерски съвет в сряда.

 

Припомняме, че темата бе повдигната след обявяването на назначението на бившия шеф на ДАНС и в миналото щатен служител на Второ главно управление на ДС Петко Сертов за съветник на външния министър Теодора Генчовска. Според медийни публикации още няколко човека от екипа на дипломат номер едно също имали досиета от бившия разузнавателен апарат на Народна република България.

„Искам да благодаря на нашите колеги от „Има такъв народ“ и на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и тези хора с досиета няма да бъдат назначени“, заяви Петков.

И обясни, че предложенията за назначения във Външно били лично на ресорния министър. „Всеки министър има право да предлага свой екип, но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаване дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания“, коментира той.

Петков също така похвали Генчовска, че била „много конструктивна“, и обещала да освободи спорните си назначения след изтичането на данните за кадруването им в ДС.

„Хората се назначават на база експертиза. После обаче се появява допълнителна информация и се взима крайно решение. В този случай няма да се правят компромиси“, добави министър-председателят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *