Краят наближава: Руската армия превзе още едно стратегическо селище в Донбас

Свят

Руските въоръжени сили са установили контрол над източно разположеното селище Богдановка. Западно от него е град Бахмут, в Донецка област, който бе превзет още миналата година от руските части, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на официално изявление на руското министерство на отбраната от неделя (21 април).

Селото има стратегическо разположение, отбелязва Ройтерс. То се намира североизточно от град Часов Яр, който Русия затваря в обръч, след като през февруари превзе разположения на юг град Авдеевка.

Франс прес посочва, че Богдановка се намира между Бахмут и Часов Яр, на територия, в която руските войски настъпват срещу украинските части. Експерти разкриват, че превземането на Богдановка затваря обръча около град Часов Яр, от който се открива оперативен простор към последната украинска крепост в Донбас – Славянск и Краматорск.

„Подразделение от войските на Южното командване установи пълен контрол над Богдановка и прилежащата към селището местност в Донецката народна република“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

Населеното място Богдановка се намира на стратегическа височина, която дава възможност да се атакуват украинските подразделения в град Часов Яр и с високоточни удари да се разбият укрепените военни пунктове в града. Това означава, че самият град скоро също ще бъде превзет от руските сили, посочва АФП, като обръща внимание на факта, че съобщението за превземането на селото от Москва идва ден след като Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри военна помощ на стойност 95 милиарда долара, в която влиза помощ за Украйна за 61 млрд. долара. Специалистите, обаче, коментират, че тези американски оръжия и военна техника ще се появят в Украйна твърде късно и веднага ще бъдат атакувани от руската артилерия и ракетните войски. Част от тях ще бъде унищожена още докато е по вагоните, другата част ще бъде унищожена в складовете докато стигне до фронтовата линия. А това на практика означава, че не се очаква западната военна техника да донесе някакво забележимо предимство на вече изтощените украински части.

Донецката народна република, заемаща част от Донецка област, се приобщи като част от Руската федерация през миналата година, а войските и станаха част от армията на Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *