От последните минути: ГЕРБ обвиниха ЦИК в саботаж на изборите! И президентът бил замесен!

България отблизо

Институциите трябва да се охраняват, независимо кой ще спечели изборите.

От ГЕРБ свикаха извънреден брифинг половин час преди редовния брифинг на ЦИК, за да алармират за сериозен проблем, който минира демокрацията и демократичния изборен проблем у нас – сложността на протоколите.

Голямо количество данни, протокол в хоризонтален вид, а досега е бил вертикален, който е неясен, объркващ и труден дори и за долгогодишните участници и с опит в секциите. Събират се ненужни данни, които обаче трябва да се нанасят на няколко места, излишни сигнатури. Недействителните гласове са поставени пред действителните. Действителните гласове се отбелязват в девет полета. Разписката от машинното гласуване пък е дълга девет метра. Проблемни се оказват и графите с преференциите, като според указанията отново, след като е било отменено, трябва да се изчисляват недействителните гласове по партии и коалиции и след това да се сумират. Това няма никакво отношение към самия резултат, но трябвало да се прави. Над 500 сумирания трябва да се направят в протокола.

Отчитането на резултатите няма как да се случи в нормален срок, според ГЕРБ. Вината обаче не трябва да се прехвърля върху законодателите и Изборния кодекс, според партията. Изборното законодателство улеснявало протоколите, а и в тази посока били и предложенията от февруари месец. Затова и на брифинга изцяло прехвърлиха отговорността на Централната избирателна комисия.

Десислава Атанасова се притеснява от забавяне на обявяване на резултатите. Тя посочи, че е трябвало по-рано да започне обучението на изборните комисии. То е трябвало да бъде по-обстойно и това е заложено в кодекса.

Затова от ГЕРБ призовават ЦИК бързо да вземе решение за облекчаване на изборните книжа.

Чия е отговорността, попита и Красимир Ципов. Предложенията за протокола били на Емил Войнов, който е в ЦИК от квотата на БСП. Герберът припомни, че Войнов е бил председател на изборната комисия в БСП за избор на лидер, когато е имало умишлени действия. От ГЕРБ заподозряха умишленост в действията на Войнов.

За Томислав Дончев попълването на документите не трябва да става от необучени хора. А що се отнася до отежнения протокол, бе категоричен: „Това е целенасочено“.

Томислав Дончев напомни и че от месеци се наблюдават заявки от политически партии и дори и президентството да се саботира доверието в изборния процес и резултат у нас. Това е опит за предварителна политическа реабилитация на загубилите изборите.

Цели се обаче и друго – създаване на конституционна криза, според Дончев. „Няма по-тежка криза от това да се създаде криза, в която гражданите да не вярват в изборния резултат.“

Томислав Дончев призова другите партии: „Не правете така! Избори има и ще има. Какво ще правите, ако изборният процес е дефинитивно опорочен в очите на гражданите и вие спечелите изборите?“

Вицепремиерът призова за търпение и стоицизъм, обикновените избиратели, но и анонсира, че другата седмица ще изнесат данни за подготвяни саботажи по места в деня на самите избори.

Tagged

1 thought on “От последните минути: ГЕРБ обвиниха ЦИК в саботаж на изборите! И президентът бил замесен!

  1. СЦЕНАРИЯ Е ОТ САМИТЕ ЦИПОВ И ДЕСА МИНЕТА И СЕГА ИГРАЯТ СЦЕНА ЗА ПРОВЯЛЯНЕ НА ИЗБОРИТЕ ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ СЪС СИГУРНОСТ СЕ ЗНАЕ ЧЕ ГУБЯТ ИЗБОРИТЕ !!!! ТИПИЧНА СХЕМА КОЯТА ПРОСТО НЯМА ДА МИНЕ КАКВИТО И ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ДА ПРИЛАГАТ !!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *