Левон Хампарцумян: БСП да стоят далеч от банките, видяхме какво направиха ’97-ма година

България отблизо
„Дефицитните бюджети помпат инфлацията. Важно е този дефицит за какво отива – дали отива да създаде устойчив растеж. От друга страна, новото богатство не се създава от бюджета, а от предприемчивите хора, които инвестират“.  Това коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

„Как ще протече 2024 г., трудно може да се каже – зависи от земеделската реколта, от цените на суровините на световните пазари, цените на енергията. Ако видим, че този дефицит става трудно управляем, ще трябва 2025 г. да затегнем малко повече коланите“, каза още Хампарцумян в ефира на bTV.

 

„Банките печелят доста, защото успяват да вдигнат лихвите по кредитите, а депозитите стоят там, където са били и преди две години“, каза още той.

 

„БСП да седят далеч от банките, видяхме, когато управляваха ’97-ма година какво направиха“, каза още той по повод това, която партия обяви преди дни, че били готови със закон за ново облагане на банките.

 

„Иначе аз съм малко по-оптимистичен за изпълнението на бюджета, тъй като в него има вградени буфери – тоест, дискрецията министърът на финансите да прави нещо, което още не е направил“.

 

„Ако сме достатъчно гъвкави и реагираме бързо, бихме могли да имаме преимущества“, смята Хампарцумян.

 

По думите му този бюджет не определя как ще живее индивидуално някой, а рамките, в които държавата ще се развива. Трябва да мислим как да увеличаваме ефективността на българската икономика, посочи финансистът.

 

Според Левон Хампарцумян случаите на обири на инкасо не са много, а инвестицията в такъв тип защита – доста скъпа за банките. „Основното нещо е да се запазят животът и здравето на охранителите. Така е направено, че към този момент да се слагат боички вътре ще е много по-скъпо и накрая ще го платят клиентите“, каза той.

Tagged

1 thought on “Левон Хампарцумян: БСП да стоят далеч от банките, видяхме какво направиха ’97-ма година

  1. Арменеца, колкото по- малко говори, ще ръси по- малко глупости ! Ясно на всички ни е банките от какво печелят … Дава съвети да се „инвестира“ … (арменско клише) … Да каже той в какво инвестира ??? … Инвестират работещите, а той какво работи ??? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *