Мая Манолова: Докато викаме „Мутри, вън“, самите мутри пишат конституция! Стигнахме дъното!

България отблизо
Според Мая Манолова подозрението, че лобисти са писали проекта за конституция, има своето ярко потвърждение в частта, в която от правомощията на омбудсмана е изключено правото да защитава правата на българските граждани по отношение на банки, колектори, бързи кредити, некоректни и нагли работодатели.

Това е безобразие и атентат срещу институцията на омбудсмана и срещу правата на българските граждани. Докато хората на площада викат „Мутри вън!“, мутрите пишат проект на конституция. Оставка и не пипайте конституцията!, заяви Манолова.

С новия проект на конституция омбудсманът се превръща в наблюдател дали се спазват правата на гражданите, а не в техен защитник, каза Манолова

В следващ парламент, който наистина ще обсъжда промени в конституцията, ще внеса своите предложения, които да са в посока разширяване правомощията на омбудсмана. Сред тях ще е законодателна инициатива на омбудсмана и омбудсманът да се избира пряко от народа. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ в свое видео във Фейсбук.

 

Проектът за нова Борисовска конституция е юридическо дъно и срам. Пътят, който трябва да поеме, е не към пленарна зала, а към кошчето. Правата и свободите на гражданите и ролята на омбудсмана в тяхна защита, необяснимо защо, са преместени от началото на конституцията – втора глава, в девета глава, допълни Манолова.

Тревожно и опасно е отношението към институцията на омбудсмана, който по досега действащата конституция има право да се застъпва за абсолютно всички права и свободи на българските граждани и да ги защитава от всички субекти – държавни, общински или частни. Според новия проект на конституция, обаче, омбудсманът се превръща в обикновен наблюдател дали се спазват правата на българските граждани, а не в техен защитник, каза тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *