Митрофанова категорично: Без договор с Газпром ще е много лошо за България! Преговори с Украйна няма да има, докато…

България отблизо

„Отказът от преподписване на договора с „Газпром“ ще бъде нещо много лошо за България. Интерконекторът с Гърция е само мечта. Там няма нищо. Балкански поток позволява диверсификация и позволява енергийна сигурност“.

 

Това заяви руският посланик Елеонора Митрофанова в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“ .

„Днес много критикуват Турски поток, защото са похарчени много пари. Тази тръба е българска. България получава големи пари от траназита. Русия плаща на България за транзита. Това е гаранция за сигурност, защото има големи възможности“, добави тя.

„В неприятелския списък на Русия са включени всички държави от Европейския съюз. Това беше направено без консултации с посланици. Това решение вече е взето, но усложнява икономическите връзки, защото има редица стоки, които влизат в списъци със санкции. Това решение може да бъде изменено след решение на правителството“, коментира Митрофанова.

Цената на санкциите

Относно искането на Русия НАТО да се върне в границите си от 90-те години Митрофанова обясни: „Особено страшно за САЩ е сътрудничество между Германия и Русия. … Понеже Европа отдавна не е субект в международните отношения не разбирам защо населението на Европа е готово да плати цената от санкциите. Съмнявам се, че те са готови. Това са само първите последици от „санкционната война“ – това е повишаване на цените на тока и разбираме, че ЕС може да компенсира за известно време това, но има и други неща като метал и ценни метали“, допълни руският посланик.

„Сега ще изкажа своето лично мнение. Смятам, че докато не свърши операцията всички тези преговори няма да бъдат успешни, защото украинската делегация всеки път променя своя подход и не се надявам, че тези преговори ще донесат сериозен резултат. Ние имаме принципни неща, от които не можем да отстъпим – демилитаризацията на Украйна, превръщането ѝ в неутрална държава, особеният статут на Донецката и Луганската народни републики и признаването на Крим като част от Русия. Докато тези въпроси не са решени, няма да има успех“, заяви посланик Митрофанова.

Тя допълни, че въпросите за „денацификацията“ ще бъдат обсъдени.

„Крим – това е неделима част от Руската Федерация. Тук не може да има компромиси. Що се отнася до Донецката и Луганската републики може да се разгледат два варианта – могат да имат собствен статут. Луганската народна република изрази желание да стане част от Руската федерация“, посочи Митрофанова.

„Целта на военната операция е освобождението на Донецк и Луганск, които са били подложени на унищожение. Днес медиите се отнасят към това много скептично. Прокуратурата ни събира доказателствата и след това ще има нов „Нюрнбергски процес“ и всички тези ужасни неща ще бъдат показани на света. Светът ще види с други очи на това, което се е случило“, допълни руският посланик.

„Тук няма нищо друго да кажа, защото през цялото това време, по време на унищожаването на Донецката и Луганската републики, те се намират на крайбрежието на Азовско море. Украйна повече няма да има излаз на Азовско море“, категорична бе Митрофанова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *