Наказаха с „порицание“ Спас Гърневски. Крещял на опозицията „Червени боклуци“

България отблизо

На председателски съвет е обсъдено поведението на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски. Той ще бъде наказан с порицание. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Припомняме, че вчера в пленарната зала от страната на управляващите се чу скандиране: „Червени боклуци“, след като БСП и „Атака“ обградиха парламентарната трибуна, а заседанието беше прекратено. Самият Гърневски обясни, че през целия вчерашен ден е имало провокации и обиди по време на обсъждането на бюджета на държавата.

 

„Уважаеми колеги, във връзка с вчерашното приключване на заседанието бяхме на председателски съвет сутринта и първо решихме след като проведохме разговори, че г-н Гърневски ще бъде наказан по чл- 56 от Правилника на Народното събрание“, заяви Цвета  Караянчева в началото на днешното заседание.

Вчера в пленарната зала от страната на управляващите се чу скандиране: „Червени боклуци“. Това се случи след като БСП и „Атака“ обградиха парламентарната трибуна, недоволни от факта, че не е прието предложението за поимнено гласуване.

БСП настоява Спас Гърневски да бъде отстранен от мининум едно заседание заради възгласите му „Червени боклуци“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.
„Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан“, каза още Свиленски.

„Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гъревски в лично обяснение по повод наказанието си заради скандирането си в пленарна зала „Червени боклуци“.
Уважаеми колеги, вчера действително беше един ненормален парламентарен ден, когато се приема бюджета на страната. През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това. След всичко, което се случи и ви призовавам днес и утре най-отговорно и като достойни народни представители хладнокръвно и спокойно да приемем бюджета на България. Съжалявам, надявам се, че няма да има поводи. Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам“, заяви още Гърневски.

Докато Гърневски говореше от трибуната днес в пленарната зала отново се чуваха освирквания.

Въпреки че Караянчева обясни, че това е първо нарушение на депутата, затова за него ще има само порицание, от БСП поискаха Гърневски да бъде отстранен от заседанието.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *