Напрежение от сутринта: Парламентът под обсада, Румен Радев с обръщение, Борисов ще работи…

България отблизо

За първи път Народното събрание ще заседава в новия си дом в зала „Света София“.

Десетата сесия на парламента ще бъде открита днес – 2 септември, сряда, от 9.00 с химна на републиката и на ЕС в присъствието на депутатите, министрите и президента.

БОРИСОВ НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ВЛАСТТА

Вчера премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че не планира да напусне поста си, както беше обещал, независимо дали партията му ще успее да прокара решение за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) и приемане на нова конституция, или ще се провали в начинанието.

ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ

По този повод отвън в Триъгълника на властта се стяга протест, нарекъл се „Велико народно въстание“, който ще започне в 8.00 часа и отново ще иска оставката на кабинета. „Днес ще е това, което трябва да става винаги, когато властимащите се олеят. Трябва да се научим и да ги научим, че не сме просто цъкащи с език онлайн жители, които се самонадъхваме в сраведливата си правота, събирайки лайкове и сърчица. Те не трогват никого“, казват участвици в протеста, който се очаква да бъде масов.

Официално с партийна позиция след заседание на ръководството БСП призова партийните си членове също да се подредят на площада до „Отровното трио“ и останалите протестиращи от редиците на Мая Манолова и ДБ, за да искат оставката на кабинета.

Не се знае как и откъде ще влязат депутатите, така да не сблъскат с протестиращите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е организирала групата си, която ще влезе единна през централния вход на бившия Партиен дом.

РАДЕВ С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ НАРОДА

В началния час на пленарното заседание президентът Румен Радев ще направи обръщение към депутатите и народа от новата пленарна зала. Той ще говори от трибуната на бившия Партиен дом.

Очаква се отново, както и вчера, Радев да поиска оставки и да подгрее протеста.

За 9.00 часа са обявени и политическите декларации на парламентарните групи с техните приоритети за новия политически сезон.

ДПС С ФОРМУЛА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА

С особено внимание се очаква декларацията на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. След като ДПС отказа на ГЕРБ да участва с подписи при внасянето на проекта за нова Конституция и за решение за свикване на ВНС партията на Доган ще играе ключова рола при определяне по-нататъшната съдба на правителството на Борисов. В същото време ДПС е категорично против съставяне на служебно правителство от президента Радев. От Движението ще дадат своя формула да излизане от политическата криза.

ГЕРБ СЪБИРАТ 120 ПОДПИСА БЕЗ ВМРО

Ключовият въпрос с все още неизвестни е дали ГЕРБ ще събере 120 подписа за започване на конституционната процедура.

Вчера премиерът беше уверен, че ще ги събере. Преди дни Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако на 2 септември няма необходимите подписи за рестарта на държавата.

Протестиращите са пък против нова Конституция да се приема по време на управление на ГЕРБ.

Против ВНС се обявиха вече от БСП и ДПС, от ВМРО поставиха условие, а от ВОЛЯ анонсираха, че няма да подпишат текста.

Късно снощи управляващите от ГЕРБ са приели 2/3 от условията на ВМРО, но са били непреклонни по отношение за образователния ценз и задължителното гласуване. „При това положение няма да подпишем текста за конституция“, заяви за Епицентър.бг Красимир Каракачанов.

Така Борисов може да събере нужните му 120 гласа, за да започне конституционната процедура от ГЕРБ, НФСБ, ВОЛЯ и независимите.

ПОЛИЦАИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ ДА ПАЗЯТ ПАРЛАМЕНТА

Полицаи от цялата страна от вчера се събират в центъра на София. 

На паркинга до катедралата „Ал. Невски“ са разположени коли на полицията от Пазарджик.

Пловдивската жандармерия е разположена на бул. „Дондуков“.

По-рано днес бяха забелязани жандармеристи и в района на Министерството на спорта.

От Столична община съобщиха, че са подадени уведомителни писма за протести на 2 септември от движение „Да България“, НГИ „Системата ни убива“ и няколко физически лица.

Те призоваха гражданите да избягват района на пл. „Независимост“ – Народното събрание 2, Министерски съвет и президентството.

Вчера на множество места в центъра на София бяха оставени листовки със снимката на Николай Хаджигенов и Велислав Минеков от „Отровно трио“ и надпис „Оставка или ковчег!“

На три места в столицата бяха провесени бесилки със секс кукли – на мостовете в района на Телевизионната кула, на Четвърти километър и до НДК.

Снощи един от организаторите на протеста Арман Бабикян анонсира, че днес предстои окупация на Народното събрание до постигане на поставените искания – оставка на правителството, оставка на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и честни и свободни избори. И се закани, че вчера е бил „последният ден на мирен протест“.

Проф. Велислав Минеков посочи, че само за половин ден днес в София са докарани 8 000 души полиции от цялата страна.

”Нямам грам съмнение и не подлагам на съмнение, аз съм абсолютно убеден, че този протест ще постигне целите си.” Това заяви ген. Димитър Шивиков .

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *