Немски анализатор: Германия не трябва да води войната в Украйна, която САЩ загубиха

Свят

„Алтернатива за Германия“ настоява за незабавно прекратяване на бойните действия и постигане на мир на базата на преговори, които отчитат интересите на сигурност на двете страни. Фактът, че германски генерали планират разрушаването на руска инфраструктура в сянката на безотговорни политици, показва, че днешните лидери вече са забравили за колко страдание Германия беше отговорна преди само 80 години. Войната, която САЩ подготвяха, сега се води от германски държавници след тяхното (американското) оттегляне, дори когато изглежда, че вече почти е загубена.

Това каза пред „Гласове“ и Явор Дачков Проф. Райнер Ротфус от „Алтернатива за Германия“. 

Според него САЩ стоят и зад взривяването на „Северен поток“, преследвайки две основни цели: „САЩ се облагодетелстваха финансово чрез прекомерно скъпи доставки на природен газ и освен това геополитически, като отслабна оста на сътрудничество между Германия и Русия като конкуриращ се център на силата.“

– Как се отнасяте към определението “крайна десница”, което либералните медии и традиционните партии от статуквото употребяват по ваш адрес? Крайни и опасни ли сте за демокрацията? Има ли хора с нацистки възгледи сред вашите активисти? Прочетох един слоган на форум на “Алтернатива за Германия” – “Германия, но нормална”. Бихте ли описали нормалността, която искате за Германия и ненормалността, която провокира този призив? 

– Определението „крайнодясно“ в Германия се превърна в изпразнен от съдържание политически лозунг. Алтернатива за Германия насочва своята политика без какъвто и да е екстремизъм към интересите на собствените си граждани. Това се изразява, например, и в това, че ние като единствена партия последователно се застъпваме за мир чрез дипломация вместо чрез доставки на оръжие в конфликта в Украйна. Традиционно такава позиция би била описана по-скоро като „лява“. В Германия такова външнополитическо искане десетилетия наред беше „нормално“. Днес заради това политическите ни конкуренти и „техните“ медии ни клеветят като предатели на родината и пропагандисти на Путин. Ние си пожелаваме да върнем една рационална, една „нормална“ Германия и искаме да поемем по този път чрез директна демокрация и референдуми, съвсем демократично.

– Социологическите проучвания предвещават сериозни промени във властовата конфигурация на ЕС и ЕК след изборите. Бихте ли очертали възможните сценарии. Кой ще управлява Европа след
юни? 

– ЕС се управлява от комисия, която не е контролирана от гражданите, повлияна от множество лобисти, с нея се злоупотребява от множество правителства, за да се наложат неща, които те не искат директно да налагат на своите граждани у дома. За съжаление, това положение няма да се промени много засега, дори и еврокритичните партии да могат да удвоят своите мандати в ЕС Парламента.

 – Разследването на взривовете на “Северен поток” приключи без резултат. Как си го обяснявате и какви вреди тези взривове причиниха на германската икономика?

– Резултатите от разследването вероятно сочат към обвиненията на Сиймур Хърш и никой не смее да назове виновника, извършителя. Ако имаше виновен, пред когото никой не би трябвало да се страхува, истината отдавна би ни била представена. Германската икономика е започнала своя спад и масово изнасяне навън, откакто енергийният недостиг, предизвикан от взривовете на Северен поток, придоби заплашителни размери. Този низходящ вихър на индустриалния мотор на Европа ще повлече целия ЕС надолу, защото няма воля у властимащите за основна корекция на курса.

– Кой би имал интерес да взриви “Северен поток”?

– САЩ се облагодетелстваха финансово чрез прекомерно скъпи доставки на природен газ и освен това геополитически, като отслабна оста на сътрудничество между Германия и Русия като конкуриращ се център на силата.

 – В очите на много хора ЕС се е превърнал в един подизпълнител на американските интереси. Вашият коментар? 

– Този анализ мога само да подчертая. Единственото, което отличава европейците от американците е, че те са губещата страна от изолационистката политика на новия „Западен блок“ под ръководството на САЩ и че те не са в състояние да разпознаят изобщо това неблагоприятно положение.

– Каква е позицията на “Алтернатива за Германия” за войната в Украйна? Как ще коментирате изтеклите разговори на висшето военно командване на Луфтвафе за подготвяни удари на Кримския мост и изпращане на германски ракети за Украйна? 

– „Алтернатива за Германия“ настоява за незабавно прекратяване на бойните действия и постигане на мир на базата на преговори, които отчитат интересите на сигурност на двете страни. Фактът, че германски генерали планират разрушаването на руска инфраструктура в сянката на безотговорни политици, показва, че днешните лидери вече са забравили за колко страдание Германия беше отговорна преди само 80 години. Войната, която САЩ подготвяха, сега се води от германски държавници след тяхното (американското) оттегляне, дори когато изглежда, че вече почти е загубена. Трябва ли отново половин милион хора да умрат, преди да се осъзнае, че оръжията не могат да донесат мир?

– Преди време Ангела Меркел призна, че Минските споразумения са били тактически ход за печелене на време, а не същинска дипломация, за да се печели време за укрепването на украинската армия с помощта на НАТО, САЩ и ЕС. Какво е вашето мнение по този въпрос?

– Критичните наблюдатели знаеха това още преди Меркел и Оланд публично да го признаят. Западните геостратези смятаха тази война за неизбежна, за да се смаже Русия като конкурент. Въпреки това, напротив, изглежда, че доверието на Глобалния Юг в Запада е разбито. BRICS преживя своя пробив именно след ескалацията на прокси войната на НАТО срещу Русия, която се води на гърба на украинците.

– Какво бихте направили сега по украинския въпрос, ако участвате в управлението на Европейския съюз и Германия?

– Както Доналд Тръмп обяви: Незабавно да започнат честни преговори и войната да бъде завършена в рамките на 24 часа. Нито един човешки живот повече, нито доставки на оръжие за скритите геополитически интереси на НАТО.

– Зелената сделка удари сериозно българската енергетика, която е принудена да затваря работещи мощности в името на идеологически фантазии. На нас от бившия социалистически лагер това ни звучи познато. Как ви звучи на вас. Как си обяснявате безумието Зелена сделка?

– Опасно е, ако Европа е управлявана само от екстремистки идеологии. Останалата част от света действа прагматично. Този останал свят ще бъде икономически и следователно геостратегически успешен и ще изпревари Европа. Изоставането, причинено дългосрочно от грешна политика и изкуствено натрупано, никога няма да бъде наваксано.

– Вие бяхте на връх Шипка на Трети март, националния празник на България. Какво видяхте?

– Народът на българите, които обичат родината си и си спомнят за своите корени и исторически приятели. Те остават верни на руските си приятели, дори когато западните „партньори“ оказват натиск да ги забравят и да отменят националния празник в памет на помощта на руската армия в борбата срещу Османската империя. Единството сред българите представлява голям потенциал за възраждането на тази красива страна и героичен народ.

– Отношенията ви с “Възраждане” вече имат история, макар и кратка. На какво се дължат връзките помежду ви? 

– Партията „Възраждане“ е в нашето възприятие единствената партия в България, която стои на страната на народа. Тя се застъпва за интересите на обикновените граждани и залага на референдуми по важни въпроси като присъединяването към еврозоната. Фактът, че този референдум беше отказан на българския народ въпреки събраните над 600,000 подписа, показва кой всъщност управлява страната – не народът, както трябва да бъде в истинска „демокрация“, което по смисъл означава „власт на народа“.

– Какви са впечатленията ви от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов и какво бихте го посъветвали от опита си на опозиция, която бурно разширява влиянието си? 

– Костадин Костадинов е човек близък до народа и изключително образован. Впечатлен съм колко популярен изглежда да е сред населението. По време на националния празник той беше заобиколен от щастливо усмихнати хора, които искаха да си направят „селфи“ с него. Това е немислимо за „нормални“ политици от „нормалната“ класа. Изглежда, че имат нужда от много полицейска защита, докато Костадинов се разхожда без охрана из цялата страна. Надявам се и моля се политическата
конкуренция никога да не се опита да го свали с нечестна игра.

– Миграцията е тема номер едно за бъдещето на Европа. Как виждате справянето с този проблем, след като Меркел и целия европейски елит пуснаха духа от бутилката. Според мен, безвъзвратно.

– Миграционната криза в Европа е резултат от грешна политика и, очевидно, е желана. Държавите на границите на Европа бяха дестабилизирани чрез военни интервенции от НАТО, а хората бяха привлечени от отворените граници и неустоимия магнит на щедрата социална система, особено в Германия.

– Как си обяснявате, че американските политики на идентичността, по популярни тук като джендър идеология, правата на ЛГБТ и прочие пробиха с такава лекота в Европа и вече е невъзможен разговор по същество без да те обвинят в политическа некоректност. Ако поставиш елементарния въпрос за биологичността на пола те обвиняват в език на омразата. 

– Политическите и идеологически лидери на Запада от десетилетия упорито работят за изкореняване на християнските корени на нашата култура от сърцата на хората. Всички заблуди и обърквания на нашето време са само логична и неизбежна последица от това духовно обезкореняване. BRICS като възходящо ръководно тяло на света и последващият го Глобален Юг все по-често се смеят на Запада, който поради идеологическа заслепеност вече не може да прозре собствените си заблуждения.

– Има ли цензура в германските големи телевизии и други медии и ако да, в какво се изразява тя.

– Медиите в Германия са формално свободни, но фактически служат на управляващата каста. „Алтернатива за Германия“ е изключена до голяма степен от политическите дискусии и новини, така че населението да не може да се запознае с нашите аргументи. За „Алтернатива за Германия“ се съобщава почти само, когато могат да бъдат измислени някакви скандали. Това е като футболен мач на стръмен наклон и с напълно пристрастен съдия.

– Има ли “Алтернатива за Германия” алтернатива за Европа и каква е тя?

– Нашата „Алтернатива за Европа“ е Европа на свободни и суверенни отечества, които продължават да си сътрудничат, където може да се постигне обща полза. Строго се противопоставяме на централизираното управление, ако то държи икономиката и обществото в плен на бюрокрация, идеология и сега дори в агресивност спрямо отделни съседи като актуалния случай с Русия. Европа трябва отново да стане оазис на мир и свобода, ние не искаме „ЕССР“.

Автор Явор Дачков, Гласове

Райнер Ротфус е професор по политическа география и изследвания на развиващите се страни в университета в Тюбинген. От 1998 до 2004 е държавен представител за Латинска Америка, Бенелюкс и Близкия изток в експортния отдел на индустриална компания MEVA Schalungs-Systeme GmbH.

Носител е на наградата за мир на град Бауцен за 2018 г. Член е на Германо-индийската парламентарна група и Германо-китайската парламентарна група, заместник-председател на Германо-бразилската парламентарна група.

Роден на 19 април 1971 г. във Фройденщат; женен; две деца.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *