Немски журналист обясни защо САЩ и Западът се провалиха в конфликта срещу Русия и Китай

Свят

Западните лидери дълбоко се заблуждават относно доминиращата позиция на САЩ и Европа в света; Русия и Китай вече лишават Запада от съюзници в Глобалния юг, заяви германският журналист Волфганг Мюнхау в статия за британското издание New Statesman.

«Западът губи съюзници сред необвързаните държави…Китай се превърна в основния инвеститор в Чили. Китай и Русия са изключително активни в Африка. Тези страни (от глобалния юг, бел. ред.) вече не играят за нас“, предупреждава наблюдателят.

Според него Владимир Путин е намерил в лицето на китайския лидер Си Дзинпин „партньор“ в борбата срещу САЩ и техните съюзници.

Мюнхау посочва санкционната политика като една от причините за провала на западната хегемония: тя предизвика негативна реакция не само в страните, попаднали под ограничения, но и в държавите от Глобалния юг.

Антируските мерки не само отблъскват другите страни от Запада, но и не работят: по-специално таванът на цената на петрола се оказа неефективен, отбеляза журналистът.

А „арогантността и невежеството“ на Запада може да доведе до поражение на всички фронтове: в Украйна, в Израел и в икономическата борба с Китай, счита той.

«Делът на Запада в световната икономика непрекъснато намалява….Само егото ни не намалява — и усещането ни, че ние…все още управляваме света», заключава Мюнхау.

Както отбеляза Владимир Путин, политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а ограничителните мерки нанесоха сериозен удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на САЩ и техните съюзници е да влошат живота на милиони хора.

Въпреки това Русия се справя със санкционния натиск, а в самия Запад нееднократно се чуват мнения, че тези ограничения са неефективни. Но, подчерта Москва, на Западът му липсва смелостта да признае провала на антируската си политика на санкции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *