Тотално унижение! Решиха, че сме роби! Ето какво мътят сега!

България отблизо
В общественото пространство се промъкна една новина, която никой не осъзна и никой не коментира и просто мина покрай капките на поредния потоп в Перник и Асеновград, където водата се лее по улиците, но не и от крановете на чешмите.
Това е тъжна необходимост, каза писателят Димитър Бочев. Решението  подсказва, колко е накърнена свободата на словото в България. 45 години словото бе обсебено от комунистическата пария, а сега е под диктовката на олигарси с нечисти капитали и подозрителни цели, добави той. Отношението към олигарсите към медиите е сервилно, защото те плащат и поръчват музиката.

А всъщност, възстановяват българската секция на радио ”Свободна Европа”!

Възстановяването на „Свободна Европа“ у нас Бочев определи като безценно предимство. Радиото е под закрилата  на Американския конгрес, който като цяло е неподкупен, казва бившият журналист, работил в медията.  За разлика от България, в САЩ никой не може да купи медиите, независимо  колко е богат даден политик или обществена личност.

Дали е вярно това, никой не знае. В романите четем друго, но те все пак са художествена литература…

Само че искаме да попитаме нещо Бочев.

Вярно е, че у нас свобода на словото няма. Потиска се, цензурира се, над сума ти политици и групировки има разпънат чадър. А те си плащат, за да имат медиен комфорт. Още по-зле. Цензурират се и коментари под статии, изтриват се безпардонно, хората не могат да си кажат мнението и там.

Ако се осмелят да го кажат пък в социалната мрежа, куп наети партийни слуги докладват профила на смелчагата и роботът накрая го изтрива по брой доклади, защото просто е робот и не може да прецени кой крив, кой прав. Тоест хванати са не само медиите, но и читателите. Хората не могат да си кажат свободно мнението.

И все пак кое ни гарантира, че „Свободна Европа“ ще бъде свободна медия точно в българската си секция?

Толкова ли е зле положението в България, че ще ни внасят свобода чак от САЩ?

Не може ли да се приемат закони за медиите ни и да не сме на 111 място в света по несвобода?

Само олигарсите ли са виновни, или и политиците, купени от тях? Или и ние, защото мълчим?

И последно питане – има ли връзка едноседмиченото посещение на Цветанов в САЩ на дебатите на „мозъчния тръст“,  и  решението „Свободна Европа“ да заработи у нас?

Само питаме.

Отговор изобщо не чакаме.

istinata.net                                                         

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *