Сливен скача на бунт! Вижте какво вдигна града на 100-те воеводи!

България отблизо

Новината за закриване на училища в Сливен, която бързо се разпространи в целия град за няколко дена, разтърси и млади и стари. Стотици, разгневени от решението на кмета Стефан Радев, изказват възмущението си в социалните мрежи, търсейки истинските причини за подобни размествания.

В сайта на община Сливен е публикувано „Предложение за оптимизация на училищната мрежа“. От няколко дена това предизвиква бурни дебати. Започнаха подписки в подкрепа на училищата, които според предложението ще бъдат преместени. Ще има стачки, както и други кампании срещу това решение. Децата искат да опазят училищата си, някои от тях с дългогодишна история.

Преструктурирането се налага заради изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование, според които „обучението трябва да е на една смяна“, обясни кметът Стефан Радев. Той допълни, че към момента това не е постигнато, а срокът е учебната 2020- 2021 година.
Изводът от цялостен анализ на мрежата от общински училища, на раждаемостта и броя на децата е, че обучението може да се организира така, за да учат децата на една смяна.
„Предлагаме промяна, свързана с устойчивото бъдеще на училищата. Ако не направим такава реформа, ще трябва да се намалят паралелките на тези училища, чиято материална база не позволява обучение на една смяна. Идеята е мрежата да се направи така, че да се запази и броят на паралелките, и децата да учат на една смяна, и да се натоварва максимално материалната база на училищата“, обясни още кметът.

Ето какви са предложенията, предизвикали вълна от недоволство сред гражданите.

Едно от тях е Средно училище „Хаджи Мина Пашов“ да се преобразува в основно училище. Другото предложение е Основно училище „Д-р Петър Берон“ в с. Жельо войвода да се преобразува в обединено училище. Предлага се още Основните училища „Юрий Гагарин“ и „Братя Миладинови“ да бъдат преобразувани в обединени училища. Предложението предвижда Средно училище „Пейо Яворов“ и Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Средно училище „Пейо Яворов“. Предлага се още Основно училище „Панайот Хитов“ и Средно училище „Йордан Йовков“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Средно училище „Панайот Хитов“. Друго от предложенията предвижда Начално училище „Васил Левски“ и Основно училище „Д-р Иван Селимински“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Основно училище „Д-р Иван Селимински“.

„За СУ„Пейо Яворов“ се предлага създаване на хуманитарен профил. Идеята е, че Хуманитарната гимназия трудно успява да направи и една паралелка. Поне последната година беше трудно“, коментира Стефан Радев.

ОУ „Братя Миладинови“, за което се предвижда да стане обединено, тоест там да се учи до 10 клас, има идея по-големите ученици да се обучават в сградата на бившия техникум по машиностроене.

„И в ОУ„Панайот Хитов“, и в СУ „Йордан Йовков“ има към момента доста празни учебни зали. Базата на средното училище е сериозна. Предложението ни е тя да бъде дадена на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, заяви още кметът Стефан Радев.

Има предложение ПГИ „Проф.Д-р Димитър Табаков“ , която в момента е в част от сградата на ОУ „Елисавета Багряна“, да се върне в основно училище „Хаджи Мина Пашов“. „Там ще има възможност обучението да е на една смяна. Разглежда се и вариантът Гимназията по икономика да ползва част от базите на ОУ „Елисавета Багряна“ и на СУ „ Константин Константинов“, но това е вариант, при който се разделя на две гимназията и няма да е удобен за учениците и учителите“, каза още кметът.

Предложението е внесено в Общински съвет – Сливен.

По форумите има много дискусии по този въпрос, както и причините да се стигне до такова предложение. Хора споделят, че общината е загубила голям ресурс от средства по време на кметуването на Лечков. Не са съвсем без основание и намеците, че някои от училищата се намират на атрактивни парцели и съвсем не е невъзможно след някоя и друга година там да цъфне още някоя кооперацийка или магазинче на небезизвестни в града бизнесмени. Понеже няма да е прецедент.

Да запазим училищата в града! Този призив са поели и деца, и родители, и учители.

Надяваме се силното обществено недоволство да спре изпълнението на този проект.

Автор: Ели Комитска, istinata.net

Tagged

1 thought on “Сливен скача на бунт! Вижте какво вдигна града на 100-те воеводи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *