Фейсбук гръмна: Искаме референдум за еврото! И за…вижте какво още искат българите!

България отблизо

Стотици хиляди българи смятат, че ако България приеме еврото, ще бъдат обречени на мизерия.

Всеки трети пост във Фейсбук е изпълнен с притеснение за бъдещето и някои плахо, а други крещейки с големи букви питат докога всичко ще се решава зад гърба на българския народ.

След като сме демократична държава, защо у нас най-наболелите въпроси не се решават с референдум? Това питат българите, което се чувстват като марионетки и като безгласни букви в собствената си държава и с управляващи, за които самите те са гласували с надеждата да защитават интересите им.

ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО! Това е лайтмотивът в разбунената социална мрежа. Хората не вярват, че цените ще останат същите, изплашени са, че заплатите ще бъдат 250 евро, а пенсиите 100. Търговците ще приравнят цените като вместо в лева, те ще са в европейска валута и ще обеднеем двойно. Това смятат повечето потребители на Фейсбук и никак, ама никак не вярват, че цифрите на етикетите ще бъдат намалени двойно, за да остане същата ни покупателна способност, която и в момента е на ръба.

Не вярват и на различните икономисти, които изпълзяха незнайно откъде и започнаха да ни убеждават с цифри и еквилибристики, че да получаваш  100 евро пенсия нямало никаква разлика от 200 лева и ще се приобщим към голямото европейско семейство. Защото семейството е богато, а ние ще сме нежелания и жалък беден роднина.

И не на последно място хората питат – защо страните от Вишеградската четворка не искат еврото, а само ние се натискаме да го приемем?

ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!

Това е вторият горещ картоф, който в момента плаши българското общество. Никой не знае какво точно съдържа текстът на конвенцията. От 28 държави-членки на ЕС всички са подписали Истанбулската конвенция, а само 17 са я ратифицирали. Проблемът е, че у нас тя не бе изтълкувана правилно, хората не я разбраха и се почувстваха предадени и заплашени. Когато се подписва такъв документ, който ще изисква и промяна в Конституцията, /справка изказване на вицепрезидента Маргарита Попова/, или трябва да се разясни точка по точка какво точно подписваме, или да се проведе допитаване. А се оказа, че и преводът на български не бил точен…

Обществото е обидено за това, че никой за нищо не го пита.

Че политиците ни използват само на избори и гледат на нас само като на електорат, а после ни изхвърлят от обществения живот и правят каквото си поискат.

У нас се проведе само един сериозен референдум – този на Слави. Първо бе орязан от Плевнелиев чрез Конституционния съд и отпаднаха най-щекотливите точки. След това гласуваха близо 50 процента от избирателите и не достигнаха няколкостотин гласа. Слави излезе на бунт, обеща, че ще се бори докрай и изведнъж сви знамената. Защо? Никой не знае. А самият той загадъчно мълчи.

А ние искаме да ни питат:

Да се строи ли АЕЦ „Белене“, или не.

Трябваше ли „Турски поток“ да остане български?

Трябва ли да се строят лифтове?

Докога ще се застроява Черноморието?

Кои  държавни структури да се избират пряко от народа, защото част от тях отдавна са в ръцете на мафията?

И още, и още, и още…

В Швейцария правят референдум дали да отсекат едно дърво, или да построят нова гара, а тук ни натрапват решения и не ни питат за нищо.

А ако случайно някой реши да протестира, медиите затъмняват протеста и все едно не се е състоял.

Управляващите трябва най-после да се сетят, че има народ и той трябва да бъде питан от време на време. А не яхан, тормозен, превърнат в безропотно и безсловесно стадо, което само да слуша и да изпълнява.

Яхането е до време.

Народът все някога ще се събуди, а политиците ще разберат какво си мисли, само че  по трудния начин.

Искаме да се чуе думата ни!

Ехоооооооооо!

Има ли някой отсреща?

Автор Станислава Славова,  istinata.net

 

 

 

Tagged

5 thoughts on “Фейсбук гръмна: Искаме референдум за еврото! И за…вижте какво още искат българите!

  1. Какви референдуми кви пет лева,Какво стана с референдумите до сега,? Та те така са си направили закона че никога няма да допуснат раята да казва С референдума ха славчо какво стана да не си намалиха субсидиите,Както го каза ЛИЛИТО стачкуваите оплакваите се на АРМЕНСКИЯ ПОП, та кои ще ги накара да гласуват за премехването на тези ограничения за референдумите???Затова само сопа и нищо друго няма да ги вразуми толкова много се оядоха че нямат врьзка с реалноста,

  2. Герб са по-лоши от бившите партийци по Живково време .Тогава всеки можеше да отиде и на море и на планина и парите от почиващите и чужденците влизаха в общата каса.А сега и от хотелите по морето и от лифтовете,които искат да строят ще влизат джобовете на чужденците.Само те могат да строят и крадливите политици.

  3. Хехе, глупаци, 80 – 90% дебили, колко години ви трябваха за да разберете, че това е КАПИТАЛИЗЪМ. В него така се решават нещата – който плаща, той поръчва… А бедните да го д..хат. Лошото е, че като сте тъпи продължавате да ходите до урните като стадо и да гласувате… Ако никой не гласува никой престъпник няма да бъде избран, а така им ставате съучастници, а после се оплаквате…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *