Нинова: За ГЕРБ проектът АЕЦ „Белене” е гьол! Някой изчисли ли колко ще ни струва неруският петрол?

България отблизо

„Нас ни управляват предатели на националния интерес. Правителството на ГЕРБ, ПП и ДПС убива енергетиката на България последователно, категорично и неотстъпчиво. От развитието на този сектор зависи развитието на земеделието, здравеопазването – всичко”.

 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънредното заседание на парламента по време на обсъждане на мотивите за вот на недоверие в сектор „Енергетика”.

Тя обясни, че за ядрената енергия „това правителство продължи политиката на кабинета „Борисов”, обобщени в едно изречение: „Проектът АЕЦ „Белене” е гьол”. И то в момент, когато ЕК одобри ядрената енергия за зелена енергия. При положение, че Франция обяви амбициозен ядрен план за разкриване в следващите години на 14 нови ядрени централи”.

 

Нинова запита по каква методика фирмата е оценила двата реактора от непостроената АЕЦ „Белене”, които по думите й: „подаряваме на Украйна”.

 

„Дори Европа разбра, че няма да се справим и ни даде отсрочка до 2024 г. за ползване на руски петрол. Оттук нататък рафинерията трябва да намалява употребата на руски петрол и да увеличава неруския петрол. Някой изчислява ли как това ще ни се отрази, особено в последните дни, когато войната ще се задълбочава. Само 48 часа след началото на конфликта в Израел цените на петрола скочиха. Някой изчисли ли как ще стига този неруски петрол до рафинерията, колко ще оскъпи стоките”, запита Нинова.

 

Тя даде пример, че Германия размрази закритите си въглищни централи за тази зима, защото прецени, че няма да се справи.

 

Лидерът на Левицата прикани депутатите от управляващата „некоалиция” да отидат при протестиращите. „Тези хора се борят за хляба си”, защити тя протестиращите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *