Нинова разби ГЕРБ! Ето какво каза в Народното събрание, което изправи депутатите на крака!

България отблизо

„Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов“, това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на социалистите в началото на 46-ото Народно събрание.

Според нея за тази цел трябва да се пребори причината за злото, която обаче, се намира в пленарната зала. По думите й коренът на проблема е заложен в лобисткото законодателство на ГЕРБ и затова от Народното събрание трябва да започне изкореняването. Лобисткото законодателство на ГЕРБ позволи да се вихри безнаказано корупцията. Те направиха така, че да се дават държавни пари без обществени поръчки. Техните закони поощряват корупцията, а не я спират.

Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

Първото – избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори, каза Нинова. Според нея това е знак към всички.

„Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент“, коментира Корнелия Нинова.

Второто предизвикателство, по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент. За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува“, подчерта още Нинова и отчете, че това е грешка – фактическа и политическа. „Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна.

„Протестни срещу партии на статуквото. Това е фактическа и политическа грешка. ИТН вече се отказаха от това, че са протестна партия и се определят като антисистемна.

Колеги, вече сте част от политическата система. Вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Червената линия не е това. Червената линия е дали сме такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят или скрият зад имитация на промяна“, обясни още Нинова.

По думите й третото предизвикателство е да се състави редовно правителство.

„Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност“, заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че за парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика.

„За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора“, изброи още Корнелия Нинова.

Стана ясно, че вторият приоритет за „БСП за България“ е здравеопазването, , което не трябва да е търговска дейност, третият – образованието, науката и културата, а четвъртият – икономиката.

 

Пожелавам на всички стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората, започна речта си лидерът на БСП Корнелия Нинова на тържественото заседание на 46-ото НС.

„Изправени сме пред 4 държавнически предизвикателства и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната към политическа криза“, предупреди тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *