Новото ляво обединение може да участва в парламентарните избори, ще се бори с БСП

България отблизо

Новото ляво обединение вероятно ще участва на евентуални предсрочни парламентарни избори. Това заяви Костадин Паскалев, един от инициаторите за неговото създаване, по Радио Пловдив. В града започна конференцията на левите организации „Левицата“, на която ще се дискутират възможната основа на формацията, а също и нейните принципи и идеи.

Според Паскалев няма да има проблем с подреждането на листите, при евентуално участие на обединението в изборите, като се има предвид, че в него ще участват няколко политически формации. „Аз смятам, че в момента има добър диалог между ръководствата на отделните леви политически партии и се надявам БСП да се включи активно в този процес, за да може да се постигне наистина едно ефективно и добре работещо ляво обединение“, каза той. Паскалев е категоричен, че БСП трябва да се включи.

По думите му, създаването на обединението е опит не просто за оцеляване на малките леви партии, а за оцеляване на лявото политическо пространство. „Основната причина за създаването на ляво обединение е все по-ограничаващата се обществена подкрепа за лявото политическо пространство в България. Ние стигнахме до унизителното политическо представителство от 24-25 депутати в НС, което означава, че се превръщаме в петоразрядна политическа сила“, коментира костадин Паскалев.

Той е скептичен, че БСП ще успее да реализира връчения й трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет. „Една политическа партия с 25 народни представители в парламента не може да има претенции да организира управлението на държавата“, заяви политикът, който е член на Националния съвет на социалистическата партия.

Пред участниците във форума председателят на ПП АБВ Румен Петков призова да бъде обявено участието на предстоящия извънреден парламентарен вот на левите формации.

По думите му, това е задължителната стъпка от днешното събитие. „Решителна стъпка, ясно заявена, със силно участие на всички леви партии, ключово участие на социалисти е повече от задължително, ако искаме да направим решителното действие за възстановяване и запазване на доверието на хората в левицата“, заяви Петков.

Костадин Паскалев посочи, че дебатът за бъдещето в ляво е дебат за бъдещето на България.

Той формулира четири основни цели, на кои то стъпва лявото обединение:

·  Приемане на основните принципи и идеи за постигане на лявото обединение;

·  Укрепване на колективното начало и равнопоставеност при вземане на решения по всички въпроси;

·  Запазване на традициите на перманентен пряк диалог с активистите и симпатизантите на левицата;

·  Да се постави в центъра ефективността, а не ефектността.

Конференцията на левите организации отправи обръщение към делегатите на 50-ия Конгрес на БСП на 12 февруари. В текста на обръщението се казва:

„През месец ноември 2022 г. започна процес на широка идейна дискусия на представители на БСП, други леви партии и граждански организации, на синдикалисти и на леви интелектуалци, чиято голяма и стратегическа цел, чиято мисия с историческо значение за България е ОБЕДИНЕНИЕТО НА ЛЕВИЦАТА!

За нас, участниците в Конференцията „Левицата!“, обединението на левите сили не може и няма как да бъде във вреда на БСП!  Обединението трябва да даде надежда на споделящите левите ценности български граждани за нова енергия и перспектива на лявото, за спешно и ефективно решаване на най-острите социални, икономически, политически и духовни проблеми на днешна България, достигнала след 33 години на дясна неолиберална политика до критични нива на социално неравенство.

Обединението на Левицата е ЗА принципно нови, смели и решителни леви политики, които да преобърнат пагубната тенденция България да е най-бедната страна в ЕС, страната с крещящи неравенства, с най-голям брой работещи бедни и бедстващи пенсионери, с младо поколение, което напуска Отечеството в търсене на спасение от мизерията и липсата на перспективи. Страната с най-високи нива на корупция по високите етажи на властта, с критична липса на върховенство на закона, със здравеопазване, превърнато в търговия. Тези проблеми изискват ясни решения, които могат да станат реалност само чрез единно, силно „Ляво Обединение“, което да стане водеща парламентарна сила, а не  брошка на ревера на статуквото и част от миманса на прехода.

Нашата цел е РЕСТАРТ НА прокламираната в Конституцията СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА, а пътят е ОБЕДИНЕНИЕ НА ЛЕВИЦАТА! Ляво обединение, което не е срещу БСП, нито зад гърба на най-старата и масова социалистическа партия у нас. То може да се случи само чрез единодействието, труда, ентусиазма и вярата на всички леви хора – социалисти, социалдемократи, комунисти, еколози, на синдикатите, кооперациите, на левите граждански и патриотични организации, на милионите социално мислещи хора, които да върнем към правенето на политика и отстояването на принципи – с общи идеи, колективен дух и силна вяра!

Вярваме, че социалистите са естествена и неотменима част от процеса, целите и политиките на Обединената Левица. В подадената ръка днес е нашата сила утре! Обновлението на БСП е задължително условие за възстановяване силата на партията, която трябва да загърби натрапения вождизъм, да бъде прекратена изтощителната вътрешнопратийна война, да възстанови принципа на демократичното единство.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *