„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

Свят

Руските войски са поели инициативата в голяма част от бойното поле в Украйна, както се вижда от руския напредък близо до Авдеевка, Бахмут и Маринка в Донецка област, както и в района на Купянск в Харковска област, пише „Ню Йорк таймс“.

Според изданието през последните седмици руските войски са постигнали териториални успехи на източния фронт на Украйна поради предимството си в жива сила и техника. Но военното изкуство се състои точно от това. Да осигуриш предимство на своите войски в даден момент, на дадено място.

Както отбелязва „Ню Йорк таймс“, руските войски напредват на бойното поле в критичен момент за Киев, докато Украйна чака военна помощ от Съединените щати и Европейския съюз.

„В момента ситуацията на фронтовата линия е тежка и постепенно се влошава. Без американски боеприпаси започваме да губим територия, която беше трудно извоювана това лято“, каза в интервю за вестника Егор Чернев, заместник-председател на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада.

Успехите на руската армия на фронта принуждават украинското ръководство да обмисли възможността за мобилизиране на 500 хиляди украинци. Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов заяви, че не вижда алтернатива на широкомащабната мобилизация за компенсиране на загубите на армията.

Русия действително си връща инициативата, това ще е различно от миналата зима, макар настъплението ѝ в различни точки на фронта в Източна Украйна да не се увенча с голям успех.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *