Отчайващо и страшно за Лондон: Само 40 английски танка са готови да се бият с Русия

Свят

Готовността на Обединеното кралство за битка беше изненадващо разкрита, като само 40 танка и дузина фрегати и разрушители са готови за действие. The Daily Mail съобщава тази тревожна актуализация, цитирайки скорошно обръщение на началника на щаба на отбраната на Обединеното кралство, адмирал Антъни Радакин в парламента.

 

В изявлението си адмирал Радакин потвърди, че националната армия в момента има списък от 200 танка, но едва 20% са боеспособни. Военноморските сили споделят мрачната перспектива, като само 11-12 от 17 фрегати и разрушители са подготвени за битка, отрезвяващо състояние на нещата за нация, исторически наричана „кралицата на моретата“.

British Challenger 3 MBT to get US-made next-gen turret servo system

Британската преса признава, че военните сили на страната са се свили до най-скромния си размер след Наполеоновите войни. Въпреки това Лондон налива значителни средства в отбраната, включително производството на нови бронирани превозни средства. Но едва в края на 2020-те тези инвестиции ще укрепят арсеналите на нацията.

Заместник Марк Франсоа подчертава сериозността на доклада на адмирал Радакин, като предполага, че конфронтацията с Русия може да се окаже предизвикателство за Обединеното кралство. Освен това той се съмнява в осъществимостта на твърденията за предоставяне на НАТО на напълно оборудвана дивизия, определяйки ги като „фантастични“.

За отбелязване е, че адмирал Радакин по-рано твърди, че руската армия е претърпяла 50% загуба на своя боен потенциал. Руското министерство на отбраната отвърна, като определи твърдението му като „обезсърчаваща лъжа“, подчертавайки, че военните проблеми на Обединеното кралство далеч не са тривиални.

Всъщност предизвикателствата, пред които са изправени въоръжените сили на Обединеното кралство, се простират отвъд недостига на бронирани превозни средства, като значителният недостиг на персонал също допринася за проблема.

British Challenger 2 tanks crossed the border and entered Ukraine

Всъщност изявлението на висшия британски командващ не е случайно. Достатъчно е просто да се поровите в прашните британски архиви, които очевидно не се отварят толкова често, колкото би трябвало. Например танковете Challenger 2, гръбнакът на бронираните сили на Обединеното кралство, бяха изправени пред поредица от бюджетни съкращения и проблеми с поддръжката през последните години. Това доведе до значително намаляване на броя на бойните танкове.

British unit with Challenger tanks will be deployed in Poland

Знаете ли, че спадът в броя на боеспособните британски танкове през годините е пропорционален? Например през 2018 г. в оперативна готовност са били около 150 танка Challenger 2. Това е сравнително добра цифра, но през следващите години бойната способност на танковете намалява със страшна сила. През 2019 г. са останали 120 боеспособни танка, а през 2020 г. – 96.

В свят, в който напрежението между нациите може да ескалира в пълномащабни конфликти за миг, всяка страна трябва да поддържа страхотна военна сила. Това важи особено за нации като Обединеното кралство, което е постоянно в светлината на прожекторите.

British Gulf War tanks may be modernized and sent to Ukraine - Challenger 1 tanks

Както може да се види от данните по-горе, броят на оперативните кралски танкове е в постоянен спад през годините. Тази тенденция е тревожна не само за Обединеното кралство, но и за целия алианс на НАТО, предвид нарастващата военна агресивност на Русия. Крайно време е правителството на Обединеното кралство да се заеме директно с този проблем.

Да, надстройката на танка Challenger 2 започна. През 2019 г. Министерството на отбраната на Обединеното кралство възложи договор на стойност £800 милиона на Rheinmetall BAE Systems Land RBSL за надграждане на танковете Challenger 2. Очаква се програмата за модернизация да удължи живота на танковете до 2035 г. и да подобри техните способности.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *