От последните минути: Араби купиха Би Ти Ви

България отблизо
Чешката група PPF Group и Emirates Telecommunication Group Company (e&) от Обединените арабски емирства подписаха споразумение, съгласно което e& ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия, се посочва в съобщение на сайта на чешката компания.

В България, както и в Унгария и Сърбия, компанията оперира под бранда Yettel. През 2019 г. PPF купи и една от двете големи частни телевизии в България – Би Ти Ви. Сегашната сделка обаче не включва медийния бизнес на PPF Group, съответно и Би Ти Ви.

Страните по сделката се споразумяха, че e& ще плати авансово 2.15 милиарда евро при приключването на сделката за придобиването на 50% дял плюс една акция в PPF Telecom, както и допълнителни плащания до 350 милиона евро в рамките на три години след приключването на сделката, ако PPF Telecom надхвърли определени финансови цели. Предвижда се възстановяване на сумата до 75 милиона евро, ако тези финансови цели не бъдат постигнати.

 

Партньорите ще запазят настоящия главен изпълнителен директор на PPF Telecom, Балеш Шарма, и ще осигурят непрекъснатост на операциите, като същевременно се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на своите пазари, се отбелязва в съобщението.

 

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чешката република, включително чешкия оператор O2 Czech Republic и доставчик на телекомуникационна инфраструктура CETIN, ще бъдат прехвърлени извън PPF Telecom Group и няма да бъдат част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и настоящия си непряк дял в CETIN Czech.

CETIN Group N.V., чрез която PPF ще продължи да контролира CETIN Czech, ще прехвърли всички свои дъщерни дружества извън Чехия на PPF Telecom.

e& и PPF имат за цел да запазят текущото ниво на рейтинг на PPF Telecom след приключване на сделката. PPF се стреми да поддържа текущото ниво на рейтинг на CETIN Group, при условие че бъде потвърдена целевата окончателна капиталова структура.

Главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц каза във връзка със споразумението за партньорство: „Продажната цена от до 2.5 милиарда евро, включително договорните плащания за откупуване, представлява една от най-големите сделки за PPF досега. Гордея се с това как успяхме да увеличим стойността на този актив след купуването му.“

За перспективите за сътрудничество с e& Иржи Шмейц добави: „Вярвам, че ноу-хау и опитът, които PPF притежава в региона, съчетани с глобалния мащаб на нашия партньор, ще ни позволят съвместно да споделяме амбиции за синергии и по-нататъшен растеж.“

Шмейц също така посочи, че телеком активите на PPF в Чехия са изключени от сделката. Според него това се дължи не само на специфичната позиция на родния му пазар, но и на плановете на групата за създаване на синергии между компаниите, работещи в Чехия.

 

Хатем Доуидар, главен изпълнителен директор на групата e&, коментира: „Тъй като e& продължава по пътя си към водеща глобална технологична група, нашият приоритет остава фокусиран върху разширяването на нашата клиентска база и предоставянето им на повече цифрови услуги както за потребителите, така и за предприятията. Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е пример за нашия ангажимент да търсим нови възможности за сътрудничество и инвестиционни възможности, които допълнително ще ускорят нашата експанзия.“

„Чрез комбинирането на експертизата на PPF Telecom с нашите собствени иновативни възможности ние сме готови да установим голямо телекомуникационно присъствие в Централна и Източна Европа. Ние се стремим да реализираме синергии, да оптимизираме ефективността на доставките и да подобрим предложенията за клиентите, утвърждавайки позицията си на водеща глобална технологична група.“

Очаква се транзакцията да приключи през или преди първото тримесечие на 2024 г. и подлежи на регулаторни одобрения, завършване на корпоративната реорганизация, формиране на оптимална и ефективна капиталова структура в рамките на периметъра на транзакцията, определени административни процедури и други обичайни условия. Освен това транзакцията вероятно ще бъде предмет на преглед на Регламента за чуждестранните субсидии на ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *