Пенсионер разкри нагла схема как банки и институции ни следят безпардонно със съучастието на държавата

България отблизо

Не. Това не е поредната теория на конспирацията, нито са замесени извънземните и дежурните конспиратори. Това е една обикновена история, която бавно и полека ни превръща в жертви.

Това пише читателят ни Петко Иванов от Бургас.

Пенсионер съм и ползвам онлайн банкиране, за да си следя жалките средства и да не остана на червено в средата на месеца. Днес неочаквано видях, че от Общинска банка са спрели тази услуга и тя може да бъде ползвана единствено на смартфон. Трябва да изтегля приложение.

В същото време в големите супермаркети също искат да изтеглиш приложение. Има намаления, но без приложението не можеш да ги ползваш.

В някои  аптеки също предлагат подобна „услуга“.

За бензиностанциите да не говорим. Ще ти направят мижава отстъпка за зареждане, обаче трябва да вадиш телефона…

Преди казваха, че „Човек звучи гордо“, а сега явно телефон звучи гордо.

И се питам.

Колко души са ощетени по този начин? Колко социолнослаби и пенсионери нямат достъп до тези услуги, въпреки че за тях намаленията и с няколко стотинки са важни?

Може ли всяка баба да ползва смартфон и най-вече да отдели 1000 лева да си го купи? А после с разкривените си от артрит пръсти да щрака по него да види получила ли си е пенсията?

Ако купи някой по-евтин, паметта му свършва след третото приложение и петата актуализация и трябва да го заменя с нов! Още по-скъп и още по-модерен.

Скоро ще се наложи да ходим с миникомпютри в джоба, за да можем да си купим кисело мляко!

А ако загубиш случайно телефона си, или някой те преджоби, какво правиш? На кого се обаждаш, като всички адреси и връзки са в Негово величество телефона? А него го няма?

И тук вече задавам въпрос, който наистина няма нищо общо с конспирациите, а с жестоката действителност.

Каква е тази банкова тайна, която може да попадне в ръцете на всеки? Докато от домашния компютър не може.

Новите приложения изнудване да си купим по-мощни и скъпи телефони ли е, или да ни следят?

От една страна какво купуваш, какви са ти вкусовете, с какви средства разполагаш, за да те залеят с реклами и предложения?

От друга да ти пробутват все по-нови телефони, за да успееш да събереш цялата информация за себе си и да я предоставиш доброволно на интересуващите се?

Защитени ли са тези приложения и как?

Защитени ли са хората от невидимите очи на корпорациите?

И след като телефонът се води вече по-важно средство за идентификация от паспорта, защо правителството не ни раздаде безплатно тези апарати, чрез които ни следят? И да ни платят интернет към тях, защото и това ни го налагат насила – сами да си го плащаме.

Някак е много нагло хем сам да си купуваш телефона, хем чрез него да те следят!

И когато се обърнеш към всички възможни инстанции да получаваш отговор: „Това не е в нашата компетентност“.

Ами в чия е?

П.П.

Питах адвокат, Комисията за дискриминация, Комисията за защита на потребителите, познайте какво отговориха. Не можели, не знаели, не били наясно, не познавали казуса и той не бил техен.

А кой всъщност ще защити обикновения човек?

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *