Сергей Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

Свят

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС.

Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.
В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Република Северна Македония като ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се дава разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на Република България.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък на ЕС. Припомняме, че Лавров също е в санкционния списък, но за него е дадено разрешение. Да отиде сам, без делегация. Какво е това освен грубо и нахално отношение?

Припомняме, че в изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава, че даденото разрешение е само за Сергей Лавров, но не и за членовете на неговата делегация.

Всеки българин се досеща какво е това. Груб опит за гавра с най-изтъкнатия руски дипломат и човек, който, както Кремъл и цяла Русия, винаги е търсил възможностите за разбирателство. Иначе Кремъл нямаше да чака осем години, в опити за разбирателство с Украйна и ЕС. Осем години, през които украинските радикали избиваха мирното население на Донбас под „благия“ поглед на ЕС. А сега в Брюксел най-безочливо говорят, че Русия била агресор.

Та даденото, уж разрешение, но само за Лавров да прелети над българското въздушно пространство, по същество не е разрешение, а опит за гавра с Русия. Но не се получи. Лавров предпочете да мине през Турция и Гърция, където държат на добрите отношения с Русия, въпреки че са в НАТО и ЕС.

А нашите пишман политици винаги се извиняват с това, че сме били членове на НАТО и ЕС, когато за пореден път се гаврят с Русия. Само че това няма да остане без последствия, казват в Русия.

Tagged

1 thought on “Сергей Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *