Гилотината пада: Нови разкрития взривяват скандала с 67-те милиона от Божков за Борисов през Горанов

България отблизо
Васил Божков се завръща. Започва нов политически пожар – скандалът с платените 67 милиона от бизнесмена за Бойко Борисов чрез Владислав Горанов. Очаква се разследването по случая да завърши с повдигнати обвинения и арести. Това научи Фрог нюз от източници в държавното обвинение.

Според тях има нови свидетелски показания, които разкриват подробности как точно са се случили промените в Закона за хазарта, за да бъдат облагодетелствани основни играчи в този бизнес.

 

Оказва се, че членове на Комисията по хазарта са били наясно какво се случва, но са си затваряли очите или дори са съдействали то да се случи. Става дума и за представители на службите. Появява се и името на юрист, по-късно депутат от ГЕРБ, а преди това служител в известна адвокатска кантора.

 

В скандала бяха замесени преди време имената на тогавашния финансов министър Владислав Горанов. Той дори бе задържан за 24 часа, заедно с Борисов и близката сътрудничка на лидера на ГЕРБ Севда Арнаудова. Процедурата по арестите бе обявена за незаконна, но съдът не се произнесе за самите обвинения. Новите свидетелски показания разкриват как точно са били извършени промените на текстове в закона.

Една от основните участнички в процеса признала, че направо им били спуснати готови текстове, които само да минат през гласуване в парламента.

 

Бизнесменът Васил Божков може да стане защитен свидетел именно по този процес, коментираха известни юристи пред Фрог нюз.

През февруари 2023 г. Владислав Горанов се оказа в последния засега списъка със санкции по закона „Магнитски“ спрямо български граждани. Той отрече да е съдействал за промяна на законодателството така, че да облагодетелства определени играчи в хазартния бизнес.

 

Ситуацията обаче в момента била коренно променена поради новите разкрития и признания на замесени лица. Според тях разпорежданията идвали от Борисов,  минавали през Горанов и Менда Стоянова – депутат от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия в НС.

 

Показанията на Божков като защитен свидетел и очакванията той да представи доказателства за твърденията си, могат да послужат за ново разследване и повдигане на обвинения за участие в корупция на лица от висшия ешалон на властта и политиката, смятат магистрати.

 

Преди дни се оказа, че Васил Божков е свален е от списъка с издирвани лица от Интерпол. Той обаче изчаквал прокуратурата да свали някои от 19-те обвинения срещу него, за да се завърне в България. Някои медии дори писаха, че вече се бил завърнал, но засега тази информация е повече слух, отколкото истина.

 

В последните дни все по-сериозно се говореше, че босът на „Нове холдинг“ е постигнал договорка с държавното обвинение да се яви като защитен свидетел по няколко особено важни дела. Това за 67-те милиона е едно от тях.

Източник: Фрогнюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *