Политолог: Протестът се разпада! Лидерите са скараха, а Радев вече не слиза при протестиращите!

България отблизо

Действията от днес са първата по-сериозна промяна в характера на протеста. В първите дни имаше повтарящи се действия. Рискът е протестът да потъне, както наблюдавахме през 2013 г., а именно определена общност – аз я наричам по-скоро либерална градска общност, да поддържа протестите с някаква численост, и да стане фонов – всички свикват с него и той вече няма политическа стойност.

Това заяви политологът Димитър Ганев пред „Факти“ по повод актуалната политическа обстановка в страната.

Политологът Димитър Ганев:

„Не съм сигурен, че ако днес Нинова излезе на протеста и реши да вземе думата, ще бъде възприета. Манолова е жертва на вербална агресия непрекъснато – виждам такива клипове в социалните мрежи. Има плакати и срещу тях двете, и срещу Радев. Радев не слиза при протеста вече, защото го е страх да не би да не бъде възприет така, както беше възприеман в началото.

По друг начин казано, протестът започва да придобива друга форма, тя е политически по-чиста.  Риск е обаче протестът да се капсулира. Либералната градска общност е основната част от протестиращите, тя придава жизненост. Вторият риск е, че в тази общност има един легитимен политически лидер в лицето на Христо Иванов. Протестиращите го признават за такъв. От другата страна са „Отровното трио“ (адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков, Арман Бабикян) и е опасно между тях да не възникне конфликт. Аз вече виждам искри в тази посока“, каза политологът.

Той е скептичен, че триото ще създаде партия. „Преди няколко седмици на събитие на Центъра на сигурност на Цветан Цветанов се появи Джема Грозданова – единствен представител от ГЕРБ. Тогава още стана ясно, че тя вероятно ще търси друг политически път – по-близо до Цветанов. Това не вярвам да повлияе на гласуването сега в Народното събрание“, уточни Ганев.

„ГЕРБ не страда от проблем в НС, а от проблем извън НС. Няма ерозия в парламентарното мнозинство, има ерозия в обществената подкрепа. Няма да бъдат свалени от вот на недоверие. Това е просто опит на БСП с най-силния парламентарен инструмент да покаже, че е най-голямата опозиционна сила“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *