Политолози разкриха какво ще е новото правителство и предупредиха, че президентът няма да го хареса

България отблизо

След проведения вчера вот на недоверие в Народното събрание, правителството оцеля, но се очакват промени в кабинета. Какво ще е бъдещето на третия мандат на премиера Бойко Борисов? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът проф. Антоний Тодоров.

„Редно е да се случат две неща. Едното е да се покаже, че чрез действие и чрез изговаряне и припознаване на сериозните искания на протестиращите правителството може да има саморефлексия за това, че е допуснало определени грешки. Да може да излезе достойно от ситуацията. Трябва да признаем, че Борисов има достатъчно добри резултати като министър-председател, особено в този мандат. Това е свързано с макроикономиката. Хората обаче това не успяха да го усетят. Премиерът освен това не допусна бежанци. Стабилността е очевидна. Позитивите трябва достойно да бъдат признати“, заяви проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Тодоров от своя страна подчерта, че има две фундаментални искания на протестиращите – оставките на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев.  „От самото начало виждаме тези две искания. Легитимни ли са те според министрите, които казват, че протестът има легитимни искания? Бих задал този въпрос. Дали в рамките на този парламент ще бъде възможно друго правителство предстои да видим. Да не забравяме втората оставка, която е много сложна за реализиране – тази на главния прокурор – там възможностите за лавиране са много по-малки“, изтъкна политологът.

„Факт е, че правителствената коалиция е единна и не се е разпаднала и това се видя на вота на недоверие. ДПС не участваха в дебата, те видяха, че това ще е контрапродуктивно. Те заявиха, че ще са опозиция. Въпросът е дали някаква промяна в това правителство ще успокои протестите? Не, няма“, категоричен бе Тодоров.

Проф. Христова каза още, че сред протестиращите има всякакви хора, в това число и платени.  „Там има една много голяма амалгама от хора. Човек трябва да бъде много чувствителен към тези неща. Моята теза е, че организаторите на протеста и левите няма да бъдат успокоени след промените в правителството.

Президентът Радев също няма да бъде успокоен“, обясни специалистът.  По думите й, ако не се даде знак за диалог от страна на правителството и то не продължи до края на мандата си, това би било изключително грешно.  Проф. Тодоров на свой ред обясни, че протестът е разнороден по своята същност и това в никакъв случай не е учудващо.  „В България машинното гласуване се иска по друга причина. Поради подозренията за гигантски манипулации при преброяването на бюлетините. Машинното гласуване се иска настоятелно именно поради съмненията за манипулация“, допълни експертът.

Б.Р.

Доколкото разбираме от журналистика, /а ние разбираме/ в едно такова предаване би трябвало да се сблъскат две различни гледни точки.

Не може двама души, които служат на една и съща страна и имат припокриващи се убеждения да говорят едно и също от екрана.

Защо са двама, като тези неща можеше да бъдат казани от един?

Или ако ще се спазват правилата, защо в студиото нямаше представител на тези, които искат и продължават да искат оставката на кабинета.

У нас май такива въпроси са излишни!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *