Политолози разкриха могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер Борисов!

България отблизо

Започнаха нови словесни престрелки между служебния министър на вътрешните работи и бившия министър-председател.

 

В социалните мрежи Бойко Борисов обвини Бойко Рашков и служебното правителство в атака срещу ГЕРБ, обслужваща президента. В интервю пък вицепремиерът по сигурността отговори с остри обвинения срещу експремиера.

Могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер?

„Свидетели сме на политическо противопоставяне. Правото е предвидило процедури и ред, по които ако има данни, да се направят проверки, ако има сигнал – да се самосезира прокуратурата. Останалите членове на правителство на са толкова ярко изразени политически фигури, явно доц. Рашков ще поеме ролята да се противопоставя на бившия министър-председател и да търси доказателства за евентуални престъпления“, каза докторът по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на „България сутрин“.

Тя поясни, че прокуратурата има правомощия както за предварителни проверки, така и да бъде образувано наказателно производство, ако има достатъчно данни.

„Имаме изключително ярко противопоставяне. Това означава, че Комисията по дискриминация трябва да се самосезира за Бойко Рашков. Временно изпълняващият длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи си позволява недопустими квалификации по отношение на прокуратурата. Румен Радев си позволи същия език. Няма как под девиза за укрепване на държавността и спасяване на демокрацията да бъде допустимо подобно отношение към прокуратурата“, подчерта политологът проф. Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, в прокуратурата работят доказани професионалисти и подобен стил на отношение е абсолютен недопустим.

„Чухме Рашков да обяснява, че той се колебаел дали да подаде сигнал до прокуратурата, защото тя за нищо не става. Този човек, който има още само месец и 10 дни, в които е овластен да прави каквото някой е поискал, трябва да бъде поставен на мястото му. Този, който го е назначил, е този, който носи отговорност за неговото поведение. А самият Румен Радев не носи отговорност пред никого“, категоричен бе той.

Доц. Киселова допълни, че прокуратурата има законен повод да се самосезира.

„Въпросът с отговорността е въпрос, който в последното десетилетие е сериозен. Предишното Народно събрание имаше инструментите, имаше и институциите, през които да има контрол върху тогавашните управляващи. Г-н Борисов за последен път е бил в Народното събрание на 28 април 2020 г. Дали сега ще кажем, че г-н Радев не осъществява контрол, не е вярно. Има правила, по които може да се носи отговорност“, каза още тя.

И подчерта, че Бойко Рашков няма имунитет.

„Ако някой е решил, че той е извършил правонарушения, не е проблем срещу него да бъдат предприети действия. Свидетели сме на политически език. Дали е език на омразата – това е въпрос на конкретни детайли. В момента сме свидетели на връщане на политиката в политическия живот, защото в последното десетилетие политиката беше изведена. Имаше мълчание от страна на мнозинството“, добави доц. Наталия Киселова.

А според проф. Гълъбов новината за подслушванията е фалшива.

„Онези, които го обявиха, веднага след това казаха, че доказателствата са унищожени. Това не е политика, това е опит за овладяване на институциите на държавата, без какъвто и да е елемент на отговорност. Действията на служебния кабинет са насочени във всичко друго, но не в и основната отговорност. Цялата ЦИК има нужда от спешни решения, които не получават. Тя започна да се надява Конституционният съд да отмени поне част от промените в Изборния кодекс“, каза той.

„Г-н Рашков не е политическо лице, той е временно изпълняващ длъжността вътрешен министър. Време е тези хора да разберат къде се намират, това е европейска страна, ние сме граждани на Републиката и ЕС“, коментира проф. Антоний Гълъбов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *