Почина Хенри Кисинджър

Свят

Един от топ дипломатите не само в американската, но и в световната история Хенри Кисинджър е починал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предаде Ройтерс. Той е и Нобелов лауреат.

Дори и навършил един век, доктор Кисинджър все още бе активен човек, като посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга, и свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея.

През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин.

За мнозина Хенри Кисинджър бе дипломатически гений, който продължава да владее изкуството да разпознава политически постижимото като никой друг. За критиците обаче той бе военнопрестъпник.

Роден е в еврейско семейство в баварския град Фюрт и получава името Хайнц Алфред Кисинджър. Цели 100 години по-късно той продължаваше да бъде смятан за тежка категория в международната външна политика, а с мнението и позициите си участва все така активно в геополитическите дебати.

Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 г., а защитава докторат през 1954 г. Работи като консултант за правителствени организации, включително и през 1967 г. във Виетнам, кагато е посредник на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната кампания за президентските избори през 1968 г.

По времето, когато Кисинджър е първо външнополитически съветник, а по-късно държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, той допринася за прекратяването на войната във Виетнам, за разведряването в отношенията със Съветския съюз и откриването на такива с Китай.

През 1973 г., когато е съветник по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на САЩ. Същата година получава Нобеловата награда за мир заедно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отказва да приеме приза.

Кисинджър обаче работи и за свалянето на демократично избрани лидери по света и прекрояването на границите на няколко държави. След като напуска поста, той продължава да предлага „геополитически консултации“ на десетки международни лидери чрез консултантската си компания.

Наскоро той подписа писмо, в което предупреждава за опасностите, които изкуственият интелект представлява за света.

Поставяйки изкуствения интелект наравно с опасността от ядрените оръжия, той предупреждава по-младите си колеги, че това е „напълно нов проблем“.

Бившият посланик на САЩ в Китай Уинстън Лорд, който е бил специален асистент на Кисинджър, каза за Ройтерс, че покойният е бил „неуморен радетел за мир“. „Америка загуби един стълб в защитата на националните интереси“, заяви Лорд.

След атентатите от 11 септември 2001 г. тогавашният президент на САЩ Джордж У. Буш назначи Кисинджър начело на разследващата комисия за трагедията.

„Америка загуби един от най-влиятелните и отличителни гласове на своята външна политика с кончината на Хенри Кисинджър. От дълго време се възхищавам на мъжа, който е избягал от нацистите като малко момче в еврейско семейство и после се е сражавал срещу тях в редовете на армията на САЩ. Това, че е бивш бежанец, а стана държавен секретар, говори както за неговото собствено величие, така и за величието на Америка“, заяви за Ройтерс самият Джордж У. Буш.

По повод на руското навлизане в Украйна Кисинджър предизвика фурор миналия ноември, призовавайки за мир чрез преговори.

Той направи това в момент, когато западните съюзници на Украйна тъкмо бяха започнали да увеличават значително военната си помощ за Киев. И докато Кисинджър твърдеше, че преговори са необходими, за да се избегне нова опустошителна световна война, Киев го обвини, че се опитва да „умиротвори агресора“, като му предложи части от Украйна.

Кисинджър описва своя често противоречив подход към стратегическото лидерство като „ходене по въже“, което е „окачено между относителната сигурност на миналото и неизвестностите на бъдещето“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *